Mainos

Raju vatsatauti leviää Lapin erämajoissa – ihmisiä evakuoitu jopa helikopterilla

Kilpisjärven vatsatautiepidemian aiheuttajaksi epäillään nyt raatojen sijaan tavallista virusta.

Puolentoista viikon aikana Kilpisjärven seudulla on riehunut vatsatautiepidemia, johon liittyy nopeasti nouseva, korkea kuume. Vielä eilen uumoiltiin, että tartunta on tullut mahdollisesti eläimen raadoista saastuneesta vedestä.

Tapaukset on havaittu Kilpisjärvellä Guonjarjohkan alueella Kuonarin kämpässä ja sen lähiympäristössä muissa erämajoissa. Paikka sijaitsee noin 20 kilometriä Kilpisjärveltä koilliseen.

Vastaavaa oirekuvaa on tavattu laajalti myös muualla käsivarren Lapin alueella ja erätuvilla. Alueella maasto on tällä hetkellä vaikeakulkuista, ja se vaikeuttaa mahdollisten evakuointien suorittamista huomattavasti.

Nyt kuitenkin aiheuttaja on melko varmasti virus, sillä tautiin on sairastunut myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole edes käyneet tunturissa.

– Autiotupien hygieniataso ja muutenkin erämatkailijoiden käsihygienia on puutteellista, niin sehän luo viruksille loisteelliset olosuhteet levitä, kertoo Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon ympäristöterveyspäällikkö Outi Räntilä.

Ainoa keinoa torjua: Käsihygienia

Autiotuvissa majoittuvat joko kantavat vettä mukanaan tai ottavat vettä lähteistä, puroista tai sulattamalla lunta. Luonnonvesi kehotetaan aina keittämään, vaikkei siitä nyt syyllistä epidemiaan löytynytkään. Mutta vatsataudin torjumisessa Räntilä painottaa hyvää käsihygieniaa; saippuaa ja vettä, ei niinkään käsidesinfiointiaineita.

Ongelmallista epidemiassa on ollut se, että useat ihmiset ovat sairastuneet juuri erätupien läheisyydessä, kymmenien kilometrien päässä lähimmistä teistä.

Lapin sairaanhoitopiiri sai tiedon epidemiasta vasta toissapäivänä.

– Osa sairastuneista on saanut järjestettyä itselleen kyydin pois maastosta, mutta muutamia on evakuoitu helikoptereilla ja moottorikelkoilla, kertoo sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtaja Matias Wesin

Sairastuneista ihmisistä yritetään parhaillaan päästä ottamaan näytteitä, jotta epidemiasta saataisiin lisätietoa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.