Raju enterorokko vei perheenisä Tuukalta jopa kävelykyvyn: "Sellainen olo, että kynnet poksahtavat irti"

Enterovirukset piinaavat nyt erityisesti lapsiperheitä –Infektiolääkäri: Korona-ajalla voi olla vaikutusta 7:28
Video: Infektiolääkäri Tea Nieminen kertoo enteroviruksen leviämisestä

Perheen lapset selvisivät taudista helpommalla, mutta Tuukka kuvaa kokemustaan yhdeksi hurjimmista taudeista, jonka hän on sairastanut.

Helsinkiläinen Tuukka, 38, tiesi sairastuneensa enterorokkoon, kun kämmenissä ja jalkapohjissa alkoivat ikävät tuntemukset reilu viikko sitten. Tuukka ei halua esiintyä artikkelissa koko nimellään aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi.

– Päänahkaan alkoivat tulla ensimmäiset rakkulat, Tuukka kertoo oireidensa alkamisesta.

Hänen käsiinsä ja jalkoihinsa ilmestyi punaisia näppylöitä, ja suuhun puhjenneet rakkulat vaikeuttivat syömistä.

– Kylmiä asioita ja vettä pystyin vähän syömään. Pari päivää olivat niin huonoja, etten voinut edes käsiä pestä saati käydä suihkussa, Tuukka sanoo.

Tuukka kertoo, että hänen kätensä ja jalkansa olivat niin arkoina, ettei esimerkiksi korkkien avaaminen tai kävely onnistunut muutamaan päivään. Myös kynnet joutuivat koville etenkin jalkojen turvotuksen vuoksi.

– Yksikin ilta oli sellainen olo, että kynnet poksahtavat irti. Joutui ottamaan aika tiukat särkylääkkeet, että sai nukuttua yöllä, Tuukka kuvailee.

"Päiväkodin tauti-menussa luki, että enterorokkoa tarjolla"

Rakkulat ja näpyt ovat tyypillisiä oireita enterorokossa, joka on yksi lukuisista enteroviruksen aiheuttamista taudeista. Infektiot ovat yleensä lieväoireisia ja muistuttavat tavallista kausiflunssaa, mutta myös vakavampia taudinkuvia esiintyy vuosittain.

THL:n mukaan enterovirusten leviäminen on ollut tänä vuonna tavallista voimakkaampaa, ja tautikausi on alkanut normaalia aiemmin. Virukset tarttuvat joko pisaratartuntana tai ulosteiden kautta.

Vaikka enterorokko tunnetaan lasten tautina, myös etenkin lasten kanssa lähikontaktissa olevat aikuiset voivat sairastua siihen.

Tuukka kertoo, että hänen lastensa oireet olivat huomattavasti lievempiä kuin hänen omansa.

– Nelivuotias tytärkin pystyi ihan hyvin juoksentelemaan, hänellä rakkuloita oli lähinnä nivusissa ja vähän kasvoissa, ei muualla.

Lapset pystyivät myös syömään paremmin, eikä lääkäriin menoa ole tarvinnut harkita.

– Tiesin, että tästä tulee aika rankka ja luin lehdistä näistä oiresta, niin tiesin, ettei tässä ole hätää, Tuukka kertoo.

Hän sanoo, että enterorokon sairastaminen oli noroviruksen ja koronan ohella yksi hurjimmista hänen sairastamistaan taudeista. Oireet kestivät pahana noin viisi päivää, mutta jälkiä rakkuloista on yhä kehossa noin puolentoista viikon jälkeen.

Perheessä oireita on hoidettu särkylääkkeillä ja Bepanthen-voiteella. Enterorokko tarttui todennäköisesti lasten päiväkodin kautta.

– Päiväkodin ulko-oven tauti-menussa luki, että olisi enterorokkoa tarjolla, Tuukka kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat