Rajoja auki Pohjoismaissa: Norja ja Tanska päästävät turistit rajojensa yli kesäkuun puolivälissä – Ruotsi jäämässä muotoutuvan matkustuskuplan ulkopuolelle

Norja ja Tanska poistavat suuren osan koronaviruspandemian aiheuttamista matkustusrajoituksistaan maiden välillä kesäkuun puolivälissä. Tanska myös sallii turistien saapua maahan Saksasta ja Islannista.

Tanska kuitenkin vaatii matkailijoita varaamaan majoituksen etukäteen vähintään kuudeksi yöksi, ja Kööpenhamina on toistaiseksi kielletty matkakohde, koska suuri osa maan tartuntatapauksista on siellä.

Kyseessä ei siis ole kaikkia Pohjoismaita kattava liikkumisrajoitusten poistaminen. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo keskustelleensa Norjan ja Tanskan ulkoministerien kanssa matkustustilanteesta viimeksi eilen.

Ulkoministerit kertoivat tulevasta päätöksestä Haavistolle, joka puolestaan sanoi hallituksen käsittelevän matkustuskysymyksiä ensi maanantaina. 

Norja ja Tanskan ulkoministerit sanoivat ottavansa huomioon tilanteen ja laajentavansa yhteistyötä sellaisen maan kanssa, missä tautitilanne on samankaltainen kun niissä. 

Ruotsia närästää ulkopuolelle jääminen

Ruotsi näyttää olevan jäämässä muodostumassa olevan matkustuskuplan ulkopuolelle ainakin toistaiseksi, mikä on herättänyt närää maassa. 

Ruotsissa koronavirustartunta- ja kuolemantapaukset ovat muihin Pohjoismaihin verrattuna omassa korkeassa luokassaan.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoi tiistaina, että sen jättäminen rajoitusten poistamisen ulkopuolelle on poliittinen päätös, eikä ota huomioon maan terveystilannetta. 

Norja aikoo päästää pohjoismaiset liikematkailijat maahan ensi maanantaista lähtien muista ilman pakollista 10-päiväistä karanteenia. 

Suomalaiset taas Viroon ilman karanteenia

Haavisto sanoi keskustelleensa matkustusrajoituksista myös Viron ulkoministerin Urmas Reinsalun kanssa.

Virolla on periaate, että matkustusrajoituksia voidaan lieventää sellaisen maan kanssa, missä on enintään 15 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajan.

Viro aikoo avata ensi maanantaina rajansa myös suomalaisille matkailijoille ilman karanteenia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja