Uutta tietoa Venäjän epäillystä rajaloukkauksesta: Sotakoneita oli useita

Rajavartiolaitos epäilee, että neljä venäläistä sotilaslentokonetta teki maanantaina rajaloukkauksen.

Rajaloukkaus tapahtui Loviisan edustalla merialueella maanantaina aamupäivällä.

– Alueloukkauksen epäillään tapahtuneen neljän koneen osaston toimesta, johon on kuulunut kaksi pommikone- ja kaksi hävittäjäluokan ilma-alusta, rajavartiolaitos tiedottaa.

Syvimmillään alueloukkaus on rajavartiolaitoksen mukaan ulottunut kaksi ja puoli kilometriä Suomen puolelle. 

Puolustusvoimat totesi aiemmin, että venäläiskone on ollut Suomen ilmatilassa noin kahden minuutin ajan. Maanantaina puolustusministeri Antti Häkkänen totesi Suomen suhtautuvan rajaloukkauksiin vakavasti.

Ylen haastatteleman sotilasasiantuntija Marko Eklundin mukaanVenäjän puolustusministeriö julkaisi maanantaina videon, joka hyvin todennäköisesti liittyy rajaloukkaukseen.

Videolla näkyy, miten venäläishävittäjät saattavat Venäjän TU-95MS-potkuriturbiinipommikonetta ja Tu-22M3-yliäänipommikonetta. 

Videolla vilahtaa myös Suomenkin F/A-18 Hornet -hävittäjä, mutta sen tunnuksista ei saa selvää. Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin (kok.) mukaan on täysin mahdollista, että videolla näkyy suomalainen Hornet-hävittäjä.

Edellinen todettu venäläiskoneiden alueloukkaus tapahtui elokuussa 2022. Tuolloin kaksi venäläishävittäjää kävi Suomen ilmatilassa Suomenlahdella.

Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla vilahtaa Hornet-hävittäjä 1:08
Hornet-hävittäjä vilahti Venäjän puolustusministeriön maanantaina julkaisemalla videolla. Varmaa ei ole, liittyykö kyseinen video maanantaiseen rajaloukkaukseen.

Kello 12.20 Korjattu jutusta pois tieto, että Lindberg olisi valittu europarlamenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat