Rajavartiolaitos vastaa itärajan aidalle netissä naureskelleille: ”Mitoitettu kestämään kaatamisen ihmisryhmän ryntäyksellä”

Itärajalle rakennetaan esteaitaa – MTV Imatralla 6:33
Itärajalle rakennetaan esteaitaa – MTV:n kuvissa Imatralta käy ilmi, miten järeitä perustuksia paikalle rakennettiin.

Rajavartiolaitos Imatralle rakennuttama pilottiaita herätti sosiaalisessa mediassa naureskelua ja ihmettelyä.

Kritiikissä keskeneräistä aitaa ei pidetty havainnekuvaa vastaavana. Rajavartiolaitoksesta kommentointi perustuu kuitenkin vajavaisiin tietoihin.

– Rajavartiolaitoksen julkaisema kuva keskeneräisestä aidasta ei valitettavasti anna oikeaa kuvaa esteaidan ominaisuuksista, Rajavartiolaitos kirjoittaa tiedotteessa.

Este noin nelimetrinen, tunkeutuminen läpi hankalaa

Raja-aidalla varaudutaan esimerkiksi tilanteeseen, jossa Suomeen kohdistuisi laajaa tai välineellistettyä laitonta maahantuloa. Aita on kolme metriä korkea metalliverkkoaita, jonka kanssa on kaksi lieriöestettä. Aitarakenne on kokonaisuudessaan noin nelimetrinen.

Esimerkiksi Baltian maissa käytettävät rajaesteaidat ovat Rajavartiolaitoksen mukaan hyvin samanlaisia kuin nyt rakennettava pilotti.

– Aidan syvälle ulottuvat ja vankat perustukset, aitatolpat ja teräsverkkoelementti on mitoitettu kestämään kaatamisen ihmisryhmän ryntäyksellä sekä välittömän läpi tunkeutumisen, Rajavartiolaitos kuvailee.

Twitterissä Rajavartiolaitos kuvailee, että aidalla on ”vankka ja syvä perustus sekä jykevät aitatolpat. Paksut aitalangat eivät ole helposti katkaistavissa”.

Jos joku yrittäisi ylittää, läpäistä tai alittaa esteaitaa, esteaitakokonaisuuteen kuuluva tekninen valvonta antaisi hälytyksen ja partiot ajaisivat tietä pitkin paikalle.

Raja: Kokemusten mukaan välttämätön ihmisjoukkojen hallinnassa

Rajavartiolaitos on arvioinut, että itärajan esteaidan hankintahinta olisi noin 1,9 miljoonaa euroa kilometriltä. Hinnasta noin 70 prosenttia syntyisi aidan ja sen perustusten materiaali- ja rakennuskustannuksista. Hanke on kilpailutettu.

Rajavartiolaitos korostaa, että aita on sille tärkeä.

– Muiden EU-valtioiden kokemusten mukaan esteaita on välttämätön ihmisjoukkojen hallinnassa, Rajavartiolaitos luonnehtii Twitterissä.

Lue myös: 

Raja-aidan kolmen kilometrin testivaihe rakennetaan Imatralle – rakentaminen alkaa ensi keväänä 2:04
Raja-aidan kolmen kilometrin testivaihe rakennetaan Imatralle. Tällainen heppoinen raja-aita paikalla oli ennen pilottia.

Lue myös:

    Uusimmat