Rajavartiolaitos MTV:lle: Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilta tiistaina 50 ihmistä Suomeen

Hallitus valmistelee esitystä itärajan turvapaikanhaun rajoittamisesta 2:20
Hallitus valmistelee esitystä itärajan turvapaikanhaun rajoittamisesta.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoille on saapunut tänään 50 turvapaikanhakijaa iltayhdeksään mennessä, Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrotaan MTV Uutisille.

Eilen maanantaina turvapaikanhakijoita oli 39. 

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kommentoi aiemmin tiistaina, ettei itärajalle tule väkeä vahingossa, joten nyt on pohdittava ja valmisteltava kaikki keinot läpi. Sattumalta ihmisiä ei hänen mukaansa rajalle nyt päädy, koska rajavalvonta on Venäjällä niin tiukasti valtionhallinnon kontrollissa.

– Se on vuosikymmenten tapa. Sinne ei tule väkeä, ellei siitä erikseen Venäjän turvallisuuspalvelu tai hallinto niitä sinne päästä. Ja tämä on siis ollut vanha käytäntö, ja näin Venäjän sisäinen hallinto toimii, hän sanoi toimittajille Brysselissä tiistaina.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aiemmin tiistaina, että rajaviranomaiset Venäjän puolelta ovat myös saattaneet ja kuljettaneet väkeä rajalle.

Orpo viittasi omassa tiedotustilaisuudessaan vuoteen 2015, ja myös Häkkänen näkee nyt Itärajalla "vuoden 2015 hybriditapauksen piirteitä". Tuolloin Lapin Sallan ja Raja-Joosepin asemille tuli runsaasti turvapaikanhakijoita.

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan (ps.) hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16. pykälän pohjalta toimia. 

Rantasen mukaan lopullisia päätöksiä toimista ei ole tehty. Ensin kokeillaan lievempiä keinoja, sitten kovempia.

 

Lue myös:

    Uusimmat