Sisäministeri Rantanen Ylelle: Rajaliikenteen rajoitukset voimaan jo ehkä tällä viikolla

Sisäministeri Mari Rantanen tiedotti itärajan poikkeuksellisesta tilanteesta 2:42
Sisäministeri Mari Rantanen tiedotti itärajan poikkeuksellisesta tilanteesta.

Sisäministeriö valmistelee tiukennuksia rajaliikenteeseen kaakkoisrajan kasvavan turvapaikanhakijamäärän vuoksi. Tiistaina iltayhdeksään mennessä hakijoita oli 50.

Rajavartiolain mahdollistamat rajoitukset rajaliikenteeseen saattavat tulla voimaan jo tällä viikolla, kertoi sisäministeri Mari Rantanen (ps.) Ylelle.

– Rajoitukset tulevat voimaan niin pian kuin mahdollista, kun valmistelu on saatu päätökseen, Rantanen sanoi tiistai-iltana Ylen A-Studio-ohjelmassa.

Aiemmin tiistaina Rantanen kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallituspuolueet ovat sopineet siitä, että sisäministeriö alkaa valmistella rajavartiolain 16. pykälän mukaisia rajoituksia rajaliikenteeseen.

Syynä ovat turvapaikanhakijat, joiden määrä on kasvanut Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla. Aiemmin Venäjän rajaviranomaiset eivät päästäneet Suomen rajanylityspaikalle kulkemaan sellaisia kolmansista maista tulevia ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät olleet kunnossa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi viestipalvelu X:ssä tiistai-iltana, että Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui tiistaina iltayhdeksään mennessä 50 turvapaikanhakijaa. Ennen tiistaita turvapaikanhakijoita oli kaakkoisrajalle saapunut koko vuonna yhteensä 200.

Sisäministeri: Valmius kaikkiin keinoihin

A-Studiossa Rantanen kertoi, että hallitus on valmis ottamaan kaikki keinot käyttöön, jotta turvapaikanhakijoiden virta Suomen saadaan poikki.

Turvapaikanhakijoiden ohjaamista Suomen rajalle on pidetty mahdollisena hybridivaikuttamisen keinona varsinkin sen jälkeen, kun Venäjän viranomaiset päästivät vastaavalla tavalla ihmisiä kulkemaan Lapissa Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille vuosina 2015–2016.

Viime vuonna voimaan tullut rajavartiolain muutos mahdollistaa esimerkiksi sen, että turvapaikkahakemusten käsittely keskitetään Suomessa yhdelle rajanylityspaikalle, jos se on välttämätöntä.

Tiistai-iltana sisäministeri Rantanen ei Ylen haastattelussa ottanut kantaa siihen, mikä tai mitkä rajavartiolain toimet voisivat tulla kyseeseen.

– Nyt kerätään tietoa siitä, olemmeko tilanteessa, jossa esimerkiksi vieras valtio tai muu taho auttaa tällä hetkellä, tuottaa näitä ihmisiä rajan pintaan. Siitä tulee itse asiassa turvallisuusuhka, Rantanen sanoi ja jatkoi:

– Ylipäätään tällaiset masinoinnit, niillä pyritään aiheuttamaan yhteiskunnassa pelkoa, hämmennystä, kaaosta ja sitten lopulta turvallisuusuhkiakin tätä kautta.

Rantasen mukaan jo Suomeen päässeiden ihmisten turvapaikkahakemukset käsitellään.

Lue myös:

    Uusimmat