Rajavartiolaitos julkaisi kuvia itärajan tilanteesta – turvapaikanhakijat sytyttivät nuotion piikkilankaesteen toiselle puolen

Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV:n toimittajan raportit 7:24
Katso myös: Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: "Tilanne on päällä" – katso MTV toimittajan raportit

Suomi sulki viime yönä neljä rajanylityspaikkaa betonisilla esteillä ja piikkilangalla.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Suomi seuraa tarkasti itärajan tilannetta ja on valmis myös lisätoimiin.

–  Tarvittaessa koko itäraja suljetaan. Suomi on nyt päättäväinen siinä, että tämä ohjattu turvapaikanhaku Suomen rajoille tullaan lopettamaan, keinolla millä hyvänsä, tietyissä lainsäädännön raameissa toki, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa tänään.

Rajavartiolaitos on julkistanut kuvia, joissa näkyy rajaviranomaisten toimia raja-asemilla käytännössä. Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja eversti Mika Rytkönen sanoi tiedotustilaisuudessa, että estelaitteita vahvistetaan suljetuilla rajanylityspaikoilla uusien läpipääsyjen estämiseksi. 

Kuvissa näkyy muun muassa raja-asemalla tien yli asetettuja betonisia esteitä, joiden päälle on laitettu piikkilankaa kahdessa kerroksessa. 

Kuvissa näkyy myös useita turvapaikanhakijoita ja polkupyöriä. Yhdessä kuvassa näkyy, kuinka Venäjän puolella rajaa on sytytetty myös nuotio.

Rytkösen mukaan ei ole toistaiseksi ollut viitteitä siitä, että turvapaikanhakuilmiö olisi leviämässä maastorajalle.

– Olemme kuitenkin valmistautuneet myös siihen, että Suomeen pyrittäisiin myös maastorajan kautta, Rytkönen lisää.

Viitteitä tai tietoja ei ole saatu everstin mukaan myöskään siitä, että Suomen itärajalle olisi tulossa massoittain turvapaikanhakijoita.

Rajavartioston komentajan mukaan hänellä on edelleen yhteydet Venäjän rajaviranomaisiin. Siellä on Rytkösen mukaan katsottu, että Venäjällä ei ole mahdollisuuksia estää kolmansien maiden kansalaisia tulemasta Suomen rajalle.

Kaksi turvapaikanhakijaa onnistui pääsemään estelaitteiden läpi Suomen puolelle Nuijamaan suljetulla rajanylityspaikalla, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Suomi ei palauta maahan rajan yli päässeitä Venäjälle, vaan heidän turvapaikkahakemuksensa otetaan käsittelyyn.

Turvapaikanhaku nyt kahdella asemalla

Suomi sulki lauantain vastaisena yönä puoliltaöin rajanylityspaikat Kaakkois-Suomessa Imatralla, Nuijamaalla ja Vaalimaalla. Lisäksi Pohjois-Karjalan rajavartioston Niiralan-rajanylityspaikka sulkeutui sen talviaikataulujen mukaisesti jo neljä tuntia aiemmin perjantaina.

Turvapaikanhaku on keskitetty nyt itärajalla Vartiukseen Kuhmoon ja Sallan rajanylityspaikalle Lappiin.

Rytköseltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko Suomi sulkemassa itärajalta loputkin rajanylityspaikat.

–  Tämä harkinta kuuluu valtioneuvostolle. Me täällä panemme päätökset toimeen.

Komentaja myös painotti, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden oikeudet tullaan huomioimaan kaikissa tilanteissa.

Rytkösen mukaan tähän mennessä viime päivinä Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat ovat olleet kaukaa tulleita "nuoria ja terveitä ihmisiä, jotka näyttävät pystyvän huolehtimaan itsestään".

Lue myös:

    Uusimmat