Mainos

Rajavartijoille rynnäkkökiväärit ja konepistoolit – syynä muuttunut turvallisuustilanne

Rajavartiolaitoksen voimankäyttövälineisiin lisätään konepistooli. Rajavartijat voivat käyttää konepistooleita heti heinäkuun alusta.

Sisäministeriön mukaan lakimuutoksen syynä on muuttunut turvallisuustilanne, johon halutaan Suomessakin varautua.

Sisäministeriön mukaan konepistooli mahdollistaa voimankäytön kauempaa ja tehokkaammin kuin pistooli, mutta kevyemmin kuin kivääri tai haulikko.

– Konepistoolien osalta ei ole vielä hankintapäätöstä, eikä olla päätetty, missä laajuudessa se lopulta tulee käyttöön, kertoo everstiluutnantti Jussi Napola rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Napolan mukaan konepistoolista ei ole tulossa jokaisen rajamiehen välinettä, vaan siihen turvaudutaan aiotaan käyttää niin sanottuna erityisaseena tarvittaessa.

Poliisilla konepistoolia kutsutaan tukiaseeksi. Napolan mukaan Rajavartiolaitoksen puolella kyse on jatkossa käytännössä samasta asiasta.

Nykyisin rajavartijoilla on arsenaalissaan muun muassa pistooli ja kivääri. Myös rynnäkkökivääriä voidaan jatkossa käyttää rajavalvontaan liittyvissä tehtävissä.

Tähän saakka rajavartijat ovat voineet käyttää rynnäkkökivääriä aluevalvontatehtävissä ja sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä.

– Nyt sitä voidaan käyttää normaaliajan rajaturvallisuustehtävissä. Esimerkiksi voi olla vaarallisesti aseistautunut luvaton rajanylittäjä, joka on käyttänyt asetta ja tilanne vaatii kyseisen kaltaisen välineen käyttöä, Napola kertoo.

Napolan mukaan rajavartijat joutuvat turvautumaan aseisiin tai niillä uhkaamiseen erittäin harvoin.

Rajavartioiden voimankäytön menetelmät ovat hänen mukaansa yhteneväiset poliisin vastaavien toimintatapojen kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.