Helsingin poliisi haluaa konekiväärejä ja kranaatteja

Helsingin poliisi haluaa hankkia valmiusyksikkö Karhulle konekiväärejä ja kranaatteja. Syynä on terrorismitilanteisiin varautuminen.

Helsingin poliisilaitos ehdotti joulun alla poliisihallitukselle nykyistä raskaamman aseistuksen hankkimista.

MTV Uutiset pyysi kyseistä asiakirjaa poliisihallituksesta, mutta poliisihallitus julisti sen salaiseksi.

MTV Uutisten tietojen mukaan pontimena ovat Pariisin terrori-iskut, joissa satakunta uhria tappaneet terroristit käyttivät sotilasaseita.

– Esimerkiksi pommiautoa on vaikea pysäyttää 9 mm:n pistooleilla, eräs lähde sanoo konekiväärien tarpeesta.

Poliisihallitus pohtii

Asian käsittely on poliisihallituksessa kesken. Siellä pohditaan muun muassa sitä ovatko konekiväärit tarpeen ja sopivatko ne poliisin imagoon.

Mistään asemerkeistä ei vielä ole kyse, vaan asia on periaatteellisella tasolla.

Nykyisin karhuryhmä käyttää erityistilanteissa useimmiten pistooleja ja konepistooleja, mutta yksiköllä on myös rynnäkkökiväärejä ja tarkkuuskiväärejä.

Poliisilaki säätelee
Poliisilla on tietyissä virkatehtävissä oikeus käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina.

- Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat, todetaan poliisilaissa.

Yksiköllä on myös tainnutuskranaatteja, muttei käsikranaatteja.

Poliisilla on jo nyt mahdollisuus saada raskasta aseistusta puolustusvoimilta virka-apupykälien mukaan.

Useimmiten tämä on näyttäytynyt panssariautojen lainaamisena piiritystilanteissa. Laki mahdollistaa myös aseiden lainaamisen.

Täysin uudesta asiasta ei sinänsä oli kyse. 1940-luvulta alkaen poliisilla oli varastorasvassa aina tälle vuosituhannelle saakka muutama toisen maailmansodan aikainen Maxim-konekivääri. Käyttöä niille ei tullut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja