Mainos

Yle: Rajavartijoille kaavaillaan lisää oikeuksia torjua hybridiuhkia – lennokin saisi ampua alas ja radioverkon mykistää

Yle Uutiset kertoo, että rajavartiolakiin kaavaillut muutokset lisäisivät Rajavartiolaitoksen oikeuksia torjua nopeasti ja odottamatta kehittyviä häiriötilanteita rajanylityspaikoilla.

Lainmuutoksella pyrittäisiin Ylen mukaan parantamaan Rajavartiolaitoksen mahdollisuuksia torjua hybridiuhkia, joiden suorittajana voi olla tunnuksettomia henkilöitä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jaakko Olli kertoo Ylelle, että hybridiuhille on tyypillistä se, että ne syntyvät nopeasti ja ovat vaikeasti ennakoitavissa. 

Lakiuudistuksessa ehdotetaan, että rajavartijoille tulisi samat rynnäkkötoimintavaltuudet kuin poliiseilla nykyisin on. Tällöin rajavartioiden olisi mahdollista turvata järjestystä rajanylityspaikoilla jopa sotilaallisen voimankäytön avulla. 

Ehdotukseen sisältyy Ylen mukaan myös kohta, jonka mukaan Rajavartiolaitos saisi oikeuden salaisten tiedonhankintakeinojen käyttöön. Tarvittaessa matkapuhelinverkot ja yksityiset radiokanavat voitaisiin mykistää. Televalvontatietojen lisäksi rajavartijat voisivat käyttää teknistä katselua ja kuuntelua.

Lainmuutoksen jälkeen Rajavartiolaitos valvoisi myös kansainvälisten rajanylityspaikkojen ja muiden hallinnoimiensa toimitilojen ilmatilaa. Kriisitilanteessa rajavartioilla olisi Ylen mukaan lupa ampua alas lähellä lehtävät, miehittämättömät ilma-alukset ja lennokit. 

Jo nykyisellään Rajavartiolaitos on voinut käyttää apunaan muun muassa itse kouluttamiaan asevelvollisia, mutta lain tullessa voimaan myös varusmiehiä voitaisiin käyttää virka-apuna.

Ylen mukaan lainmuutos on parhaillaan lausuntokierroksella ja se on tulossa eduskunnan käsittelyyn myöhemmin syksyllä. Jos ehdotus hyväksytään, uudistettu laki tulisi voimaan keväällä 2018.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.