Mainos

Rajavalvonta tiukentui Torniossa – turvapaikanhakijat bussilla suoraan järjestelykeskukseen

Rajojen sulkeminen tarkoittaa käytännössä tiukempaa kontrollia, ei rautaportin pystyttämistä Suomen ja Ruotsin rajalle, sanoo rajaturvallisuuden asiantuntija Ilkka Herranen rajavartiolaitoksesta. 

Sisäministeri Petteri Orpo väläytti eilen rajojen sulkemista pakolaiskriisin vuoksi. Ilkka Herranen sanoo termin olevan dramaattinen. Hänen mukaansa rajan sulkeminen ei tarkoita Suomessa samaa kuin Unkarissa.

– Unkarilla on EU:n ulkoraja ja Schengen-raja Serbian suuntaan, meillä on toisella puolella Ruotsi, joten spekulaatio rajojen sulkemisesta on meillä turhaa.

Rajavalvontaa on tiukennettu tänään Torniossa. Herrasen mukaan rajavartiolaitos ja tulli tunnistavat maahantulijoita ja tekevät tarkastuksia profiloinnin ja riskiarvion perusteella.

– Bussiyrittäjien kanssa on sovittu, että kun heidän kyydissään tulee potentiaalisia turvapaikanhakijoita, he ajavat suoraan järjestelykeskukseen, jossa poliisi hoitaa näiden henkilöiden rekisteröinnin.

Herranen sanoo järjestelykeskuksen helpottavan rekisteröimisprosessia, kun rekisteröiminen tehdään heti rajalla maahantulon jälkeen, eikä paikallisilla poliisiasemilla.

Tiukentunut valvonta Ruotsin rajalla vie resursseja pois itärajalta.

– Kysymys ei ole pysyvästä siirrosta, mutta toki tämä on pois muusta valvonnasta, käytännössä itärajalta, joka on yleensä meidän painopistealueemme. Mutta kyllä suomalaiset voivat silti nukkua yönsä rauhassa.

Ulkoministeri Timo Soini on moittinut Ruotsia siitä, että Ruotsi päästää pakolaiset esteettä Suomen rajalle asti.

Herranen on samoilla linjoilla.

– Ihmiset pääsevät matkustamaan vaivatta Ruotsin läpi Suomeen, ja se ei ole tyydyttävä tilanne.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.