Raivopäinen Michael Schumacher säntäsi kaaoskisassa Coulthardin jälkeen veljensä Ralfin pomon kimppuun – haukut johtivat miljoonien laskuun F1-mestarille

4:32
Videolla Damon Hill ja Eddie Jordan käyvät 20 vuotta myöhemmin läpi Span 1998 tapahtumat. Myös David Coulthard kertoo oman näkemyksensä kolarista Michael Schumacherin kanssa.

Belgian F1-kisa vuonna 1998 muistetaan ennen kaikkea Michael SchumacherinDavid Coulthardille saamasta raivokohtauksesta. Tapauksen varjoon on jäänyt se, mitä suivaantunut Schumi teki kaksoisvoiton ottaneen Jordan-tallin tiloissa. Tallipomo Eddie Jordan kertoo erikoisesta keskustelustaan lajilegendan kanssa.

Jordan ajoi Spassa satumaiseen kaksoisvoittoon, kun täysin kaoottisesti David Coulthardin aiheuttamalla joukkokolarilla alkanut kisa kääntyi vielä uudelleen saman miehen kolaroitua Ferrari-kuski Michael Schumacherin kanssa.

Lopulta maaliin ajoi vain kahdeksan autoa. Damon Hill piti kärkipaikan maaliin asti, vaikka hänen tallikaverinsa Ralf Schumacher hiillosti häntä loppuun asti. Kaksoisvoittoa juhlinut Jordan sai kuitenkin bileisiinsä yllättävän kuokkavieraan.

– Se oli kuin unta. Sitten Michael pamahti paikalle selvästi vielä kiihtyneenä siitä, mitä Coulthardin kanssa oli tapahtunut, Eddie Jordan kertoo Auto Motor und Sportin F1-toimittaja Michael Schmidtin maaliskuisessa videohaastattelussa.

Miksi Damon Hillin annettiin voittaa?

Schumi oli keskeytyksen jälkeen suunnannut suoraan McLarenin pilttuuseen etsimään Coulthardia, muttei päässyt mekaanikkojen ohi tämän kimppuun. Jordan piti tapausta erittäin epäammattimaisena.

– Urheilijana pidät kätesi kurissa. Jos haluat nyrkkeillä, mene nyrkkeilykehään. Toisen autotalliin ei mennä hakkaamaan ketään, Jordan sanoo.

Seuraavaksi Schumacher ilmestyi haukkumaan Eddie Jordanin, joka ei ollut antanut hänen veljensä Ralfin voittaa kisaa, vaikka oli lopussa selvästi Damon Hillia nopeampi.

– Ralfin olisi pitänyt voittaa kisa. Hän oli lopussa niin nopea. Se oli kuitenkin vaikea tilanne, koska Ralf ei koskaan johtanut kisaa. Damon oli koko ajan johtanut, mutta hänen renkaansa alkoivat olla entiset ja hänen piti varoa niitä.

– Minun piti tehdä kesken Span kisan päätös eikä minulle ollut väliä, kuka sen kisan voittaa. Sama oli tiimille, alihankkijoille, sponsoreille ja faneille. Heitäkään ei kiinnosta. Itse asiassa moni halusi Damonin voittavan, koska siitä sai hyvän romanttisen tarinan, kun hän palasi voittajaksi.

– Minusta Ralf otti sen kuin mies. Minun täytyi sanoa hänen kisainsinöörilleen Sam Michaelille, ettei hän saa ohittaa. Hän ei hyväksynyt sitä, mutta ymmärsi sen, Jordan jatkaa.

Raivopäinen Schumi maksoi veljensä purkupykälän

Michael Schumacherilla ja Eddie Jordanilla oli oma historiansa jo ennen Span tapausta. Saksalaiskuski oli debytoinut F1-sarjassa juuri Jordanin autolla, mutta siirtyi jo pikavauhtia Benettonille F1-pohatta Bernie Ecclestonen painostettua molempia osapuolia tähtilupauksen nostamiseksi.

Tämä saattoi näkyä Schumin Belgiassa tekemän sisäänmarssin taustalla, kun Jordanin päätös oli vienyt Ralfilta tämän uran ensimmäisen voiton.

– Helpointa oli olla vihainen minulle, johtuen ehkä yhteisestä historiastamme. Michael ei koskaan pitänyt ajatuksesta, että hän maksoi ensimmäisestä ajopaikastaan. Hänhän maksoi. Vaikka hänestä tuli seitsenkertainen maailmanmestari, niin hän silti maksoi siitä, Jordan pamauttaa.

Ralf oli jo hyväksynyt kitkerän tiimipäätöksen, mutta Michaelille Hillin voitto oli liikaa.

– Hän sanoi minulle, että Ralf ei ikinä aja tallissasi ensi kaudella. Sanoin, että Michael: elämässä asiat ovat hyvin selviä. Tästä on sopimus. Ja siinä sopimuksessa on 2,5 miljoonan purkupykälä. Ja jos haluat purkaa sopimuksen, niin anna minulle rahat.

– Ja hän antoi, Jordan virnistää.

Ralf Schumacher Jordanin kuskirankingin huipulla

Ralf Schumacher siirtyi seuraavaksi kaudeksi Williamsille, jossa hän ajoi kaikkiaan kuusi kisavoittoa vuosina 2001-2003. Jordan sai tilalle Heinz-Harald Frentzenin, joka toi tiimille kaksi seuraavaa voittoa Ranskassa ja Italiassa.

Kauden 1998 ikävästä episodista huolimatta Ralf Schumacher jäi Eddie Jordanille pysyvästi mieleen.

– Hän on ollut kaikista kuskeistani aivan ylimmällä huipulla. Hän on lähellä sydäntäni hänen järkensä, kykyjensä ja huumorinsa takia. Hän oli todella erilainen kuin Michael, joka oli niin vakava ja keskittynyt. Ralf oli erilainen ihminen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.