Raimo Sailas: Budjettiriihi jäänyt näpertelyksi

Kokemuksella: Raimo Sailas 17:08

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut valtiosihteeri emeritus Raimo Sailas kritisoi sitä, ettei rakenteellisia uudistuksia ole tehty aiemmin.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut valtiosihteeri emeritus Raimo Sailas kertoi kaipaavansa hallitukselta voimakkaampaa roolia ja selkeämpää linjaa eläkeuudistusneuvotteluissa. Eläkeuudistus ei ollut valmis budjettiriiheen. Sailaksen mielestä uudistuksen olisi pitänyt olla valmiina jo vaalikauden alussa.

– Se (eläkeuudistus) on tietenkin vaikea, hankala asia, mutta ehdottoman tärkeä asia työurien pidentämisen ja eläkepolitiikan kestävyyden ja julkisen talouden kannalta, Sailas sanoo.

Budjettiriihi on muutenkin jäänyt näpertelyksi Sailaksen mielestä.

– Kun katsoi budjettiriihtä ulkopuolelta, niin vaikutti siltä, että siellä keskityttiin aivan väärän kokoisiin asioihin. Tasavallan presidenttihän kehotti jo ennen budjettiriihtä hallitusta keskittymään näihin rakenteellisiin uudistuksiin, eläkeuudistus yksi näistä. Näin ei kuitenkaan kaikesta päätellen käynyt, vaan sorruttiin pikkunäpertelyyn lapsilisien ja lapsivähennysten kohdalla.

Sailas uskoo, että taloustilanteen vaikeutta ei ole vielä ymmärretty kunnolla ja seuraava hallitus joutuu ohjelmaa laatiessa arvioimaan uudelleen Suomen julkisen talouden mitoituksen.

– Kuntauudistus, sote-uudistus, eläkeuudistus ovat kaikki sellaisia, että ne olisi pitänyt tehdä vuosia, jopa vuosikymmeniä sitten, moitti Sailas, suunnaten moitteensa myös aiemmille hallituksille.

Miten Raimo Sailas näkee julkisen talouden tulevaisuuden? Kiristyykö verotus kunnissa? Entä kuinka Venäjän pakotteet vaikuttavat Suomeen Sailaksen näkemyksen mukaan? 

Lue myös:

    Uusimmat