Rahanpesuilmoituksista joka kymmenes antaa aihetta rikosepäilylle

Keskimäärin joka kymmenes rahanpesuilmoitus antaa aihetta epäillä rikosta, kerrotaan keskusrikospoliisin (KRP) rahanpesun selvittelykeskuksesta.

Ilmoituksia tehdään keskukseen vuosittain lähes 38000. Iso osa ilmoituksista koskee sellaisia asioita, joista on jo käynnissä rikostutkinta.

Jos aihetta rikosepäilyyn tulee, selvittelykeskus antaa tietoja eteenpäin tutkiville viranomaisille.

Suurin osa ilmoituksista koskee poliisin mukaan veronkiertoon liittyviä juttuja, petoksia, kavalluksia ja rikollisen rahan pesua.

– Tällaista käteisrahanpesua, mitä vielä Suomessakin oli vuosituhannen vaihteessa, ei ole enää niin paljon. Voi olla, että harmaan talouden rahat kierrätetään nykyään muihin maihin rekisteröityjen yhtiöiden kautta, rikostarkastaja Pekka Vasara KRP:stä kertoo.

Terrorismiin liittyviä rahanpesuilmoituksia on tehty viimeisimpinä vuosina Vasaran mukaan noin parikymmentä.

– Näissä epäilyissä on esimerkiksi lähetetty rahaa konfliktialueelle. Yhdestäkään jutusta ei tosin ole aloitettu meidän tietojemme mukaan esitutkintaa, Vasara sanoo.

"Pankit parantaneet valvontaa"

Pankkien, luottolaitosten ja useiden muiden toimijoiden on lain mukaan ilmoitettava, jos ne huomaavat esimerkiksi epäilyttävän liiketoimen tai epäilevät terrorismin rahoittamista tai sen yritystä. 

Pankit tekivät keskusrikospoliisille lähes 400 rahanpesuilmoitusta enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtaan, kertoo KRP. Kun ilmoituksia tehtiin viime vuoden tammikuusta kesäkuuhun 730, tehtiin niitä tänä vuonna samaan aikaan yli 1100.

Ilmoitusten määrän kasvua selittää poliisin mukaan pankkien aktivoituminen rahanpesun valvonnassa.

– Pankit ovat parantaneet valvontaa, ja voihan olla, että esimerkiksi Panaman paperit -keskustelu on edesauttanut ilmoitusaktiivisuutta, Vasara sanoo.

Tiukennuksia rahanpesulainsäädäntöön luvassa

Tällä hetkellä esimerkiksi pankit, rahapeliyhtiöt, kiinteistönvälittäjät, tilintarkastajat, asianajajat ja vakuutusyhtiöt on velvoitettu tuntemaan asiakkaansa ja heidän toimintansa ja ilmoittamaan epäilyttävistä liiketoimista tai terrorismin rahoitusepäilyistä. 

Uuden rahapesulainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2017. Uusi lainsäädäntö kiristää vaatimuksia entisestään.

Tulevaisuudessa samoilta toimijoilta vaaditaan myös riskiarvion tekemistä. Samaa velvoitetaan valvovilta viranomaisilta, kuten Finanssivalvonnalta, Etelä-Suomen aluehallintovirastolta ja poliisihallitukselta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että toimijat joutuvat dokumentoimaan riskit, jotka liittyvät rahanpesuun heidän toiminnassaan, kertoo lain valmistelija Virpi Koivu sisäministeriöstä.

Kun rahanpesumahdollisuudet on konkreettisesti eritelty, myös valvontaa on helpompi kohdentaa.

Alun perin uuteen rahanpesulakiin oli tarkoitus ottaa mukaan virtuaalivaluuttoihin kuten Bitcoineihin liittyvät toimijat. Käytännössä virtuaalivaluuttoja toiseksi valuutaksi vaihtavat olisi lisätty ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Euroopan komissio kuitenkin antoi kesäkuussa uuden lainsäädäntöehdotuksen virtuaalivaluuttoihin liittyen.

– Niinpä päätimme jäädä odottamaan eurooppalaista lainsäädäntöä ja virtuaalivaluutat on tarkoitus ottaa pois uudesta rahanpesulaista, Koivu kertoo.  

Lue myös:

    Uusimmat