Mainos

Raevahinkojen korvaaminen usein tulkinnanvaraista

Esimerkiksi suppeaan kotivakuutukseen sisältyy tietyt, tarkasti luetellut vahingot, jotka korvataan.

Raekuurojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen on usein tulkinnanvaraista.

Lakimies Riitta Haapasaari Kuluttajien vakuutustoimistosta kertoo, että vakuutuskorvauksen saaminen riippuu useasta tekijästä, kuten vakuutuksen laajuudesta ja vakuutusyhtiön ehdoista.

Viime vuoden heinäkuun raekuurojen jälkeen epätietoisen ihmiset ottivat yhteyttä Kuluttajien vakuutustoimistoon, kun he miettivät, korvaako vakuutus rakeiden taloille ja autoille aiheuttamia kolhuja. Vuosi sitten maan itä- ja keskiosissa satoi halkaisijaltaan 2-7 sentin kokoisia rakeita.

Esimerkiksi suppeaan kotivakuutukseen sisältyy tietyt, tarkasti luetellut vahingot, jotka korvataan.

- Toisaalta tähän vakuutukseen voivat sisältyä myrskyvahingot, joten jos rakeet ovat tulleet myrskyn yhteydessä, niiden vahingot saatetaan korvata. Laajempi kotivakuutus taas voi korvata äkilliset ja ennalta-arvaamattomat tapahtumat, mutta joskus niistä on rajattu luonnonilmiöt pois, Haapasaari selvittää vakuutuskiemuroita.

Raekuuro on kesään kuuluva sääilmiö

Heinäkuu on vuoden raekuurosesonki, sillä suurin osa kuuroista tulee kesäkuun lopun ja elokuun alun välissä.

-Ukkoskuuroon liittyvät raekuurot ovat kesällä yleisiä, mutta täytyy muistaa, että rakeet jäävät yleensä pieniksi, halkaisijaltaan alle senttiin, sanoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Suuri jäärae on halkaisijaltaan vähintään 1,9 senttiä. Halkaisijaltaan vähintään 5 sentin levyistä rakeita kutsutaan jättirakeiksi.

Heinäkuun ensimmäisen viikon aikana Ilmatieteen laitokselle oli ilmoitettu yhdestä suuresta raehavainnosta. Hangon pohjoispuolella Bromarvissa oli satanut halkaisijaltaan noin 4,5 senttimetrin kokoisia rakeita.

Viime viikolla Ilmatieteen laitos pyysi ihmisiä ilmoittamaan lisää havaintoja suurista rakeista.

- Olemme jo saaneet 5-6 eri havaintoa. Parissa tapauksessa on kuulemma nähty halkaisijaltaan viisisenttisiä rakeita, jotka ovat saaneet autotkin lommoille, Tuovinen kuvailee.

Raehavaintoja on tullut muun muassa Etelä-Pohjanmaalta Kauhavan läheltä ja Etelä-Savosta Ristiinasta. Tuovisen mukaan havaittujen rakeiden halkaisija on kuitenkin harvemmin yli kolme senttiä.

Maailman suurin rae tippui pari vuotta sitten taivaalta Yhdysvaltojen Keskilännessä.

- Hieman greippiä suurempi rae tippui onneksi vain nurmikolle, Tuovinen muistelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.