Rabieksen riski nousee Suomessa – ainakin 400 rokottamatonta koiraa tuodaan maahan riskialueilta vuosittain: "Tappaa erittäin ikävällä tavalla"

Eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit kuriin 7:14
Eläinlääkäri ja tutkija kertoo rabieksen riskeistä Suomessa ja miten niitä voisi ehkäistä.

Raivotauti eli rabies on tappava tauti, joka voi tarttua koiran lisäksi muihin nisäkkäisiin sekä ihmiseen. Suomi on toistaiseksi rabiesvapaa, mutta riskit kasvavat, kun yhä enemmän koiria tuodaan maahan.

Rabieksen arvioidaan tappavan vuosittain 50 000–60 000 ihmistä maailmalla. 95 prosenttia kuolemista tapahtuu Afrikassa ja Aasiassa. Myös Suomessa riskit ovat kohonneet, vaikka olemmekin edelleen raivotautivapaa maa.

– Se on ihan järkyttävää. Ne ovat kaikki ehkäistävissä. Ne ovat aivan turhia kuolemia, toteaa Huomenta Suomen haastattelussa eläinlääkäri Paula Kinnunen, joka on tutkinut eläinten ja ihmisten välisiä tartuntatauteja.

"Suomessakin voi olla eläimiä, joilla on raivotauti"

Suomeen tulee vuosittain rabiesalueelta ainakin 400 rokottamatonta koiraa, selviää tuoreesta Ruokaviraston laatimasta tuontikoirien riskiarviosta. Rokottaminen on taudin ehkäisyssä kaikista tärkeintä, kun koiria tuodaan Suomeen vuosi vuodelta entistä enemmän. Puhtaat paperitkaan eivät aina takaa taudittomuutta.

– Meillä voi Suomessakin olla eläimiä, joilla on raivotauti ja tämä on todella pelottavaa, Kinnunen kertoo.

Estohoito on aloitettava välittömästi

Rabies on aina kuolemaan johtava tartunta, jos estohoitoa ei aloiteta riittävän nopeasti. Pureman jälkeen tärkeintä on puhdistaa haava välittömästi ja hakeutua hoitoon. Haavan voi puhdistaa esimerkiksi vähintään 15 minuutilla saippuapesua, neuvoo Kinnunen.

– Rabies tappaa erittäin ikävällä tavalla, Kinnunen toteaa.

Katueläimiin koskeminen on aina riski

Varsinkin ulkomailla kannattaa varmuuden vuoksi olettaa, että eläimillä saattaa olla vaarallisiakin tauteja. Katueläimiin ja villieläimiin ei pidä siis mennä koskemaan.

– Ihaile eläimiä etäältä ja katsele niitä kauempaa. Älä koske eläimeen, jos et tiedä, että se on jonkun turvallisesti kotioloissa pidetty lemmikki tai tunnettu kotieläin, Kinnunen sanoo.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat