Raakel Lignell laihdutuksen jälkeen: Tällainen on ruokavalioni

Laihdutuksessa vauhdittajana toimii usein liikunta, mutta ruokavaliolla on avainrooli terveellisissä elämäntavoissa. Muusikko Raakel Lignellin hurja yli viidenkymmenen kilon laihdutusprojekti on saatettu kunnialla loppuun, mutta millaista ruokavaliota hän noudattaa säilyttääkseen nykyisen painonsa?

Muusikko Raakel Lignell, 46, onnistui pudottamaan painoaan yli viisikymmentä kiloa antamalla liikunnalle tilaa elämässään ja laittamalla ruokavalionsa remonttiin. Lignell muistuttaa, että kun arjen ruokavalio on kunnossa, on juhlapäivinä vapaa herkuttelemaan – ja paino pysyy silti aisoissa.

Arki asettaa haasteensa ruoanlaitolle

Lignell nauttii juhlien järjestämisestä ja ruoanlaitosta suuremmallekin joukolle. Suurin ongelma ruoanlaitossa Lignellille onkin ollut arkisten ja nopeiden aterioiden loihtiminen. Arkena Lignell pyrkii valmistamaan ruoat viidessätoista minuutissa ja aikaraja asettaa raaka-aineille tiettyjä haasteita.

– Tykkään järjestää juhlia ja laittaa hyviä ruokia, mutta arjessa vartissa valmistuvat ateriat ovat tärkeä tekijä hyvinvoinnin ylläpitämisessä, Lignell toteaa.

– Suosittelen ostamaan pakastimen täyteen erilaisia pakastesekoituksia. Ne nopeuttavat ainakin minulla arkista ruoanlaittoa, Lignell vinkkaa.

Nyrkkisäännöt pitävät arkiruokailun kurissa

Lignell on löytänyt ratkaisun arkiruokailuun yksinkertaisista säännöistä, joita hän noudattaa rennosti. Muusikon arki rullaa mukavasti muutaman nyrkkisäännön varassa.

– Karkea nyrkkisääntöni on, että lautasella on kämmenellinen raakoja kasviksia, nyrkillinen kypsiä kasviksia, nyrkillinen proteiinia, vähän hyvää rasvaa ja vaikkapa pähkinöitä. Välillä syön myös täysjyvää, riisiä tai kvinoaa, Lignell kertoo.

Lignellille on tärkeää, että myös herkuilla on oma sijansa hänen ruokavaliossaan. Hän ei myöskään noudata orjallisesti minkäänlaisia kieltoja.

– Jos ravitsemuksesta on 80 prosenttia kunnossa, niin 20 prosentin kanssa voi olla vähän vähemmän tarkkana, hän kertoo periaatteistaan.

Nälän ja kylläisyyden raja on tärkeä tunnistaa

Tärkeä askel uusien ravintotottumusten omaksumisessa Lignellille on ollut nälän ja kylläisyyden rajan tunnistaminen. Lignell muistuttaa, että nälkää ei koskaan pitäisi päästää äitymään liian pahaksi, sillä silloin kylläisyyden tunnetta on liki mahdoton löytää.

– Minulla kesti aika kauan ennen kuin löysin oman terveen näläntunteeni ja oikeanlaisen tunteen kylläisyydestä. Olen opetellut tunnistamaan, milloin olen syönyt tarpeeksi ja olen kylläinen ilman, että olen ähkyssä ja väsähdän, hän kertoo.

Makeannälkä on asia erikseen ja kamppailun sokerihimoa vastaan Lignell aloitti aikoinaan sokeriboikotilla. Pian hän huomasikin, että kun sokerilla ei ole ruokavaliossa sijaa, ei sitä tee mielikään.

– Jos en syö ollenkaan sokeria, niin minun ei tarvitse edes miettiä koko asiaa. Olin kaksi vuotta täysin ilman sokeria ja sen jälkeen olen ruvennut vähän flirttailemaan sokerin kanssa ja yleensä meillä menee hyvin, Lignell kertoo.

Kun elimistöä ravitaan oikein, välttyy monilta mieliteoilta. Lignellkin uskoo, että kun omat ruokailutottumukset ovat kunnossa, ei herkkujakaan tee juurikaan mieli.

– Jos ruoan laatu on huono, eikä ruoasta saa riittävästi proteiineja, hyvälaatuisia rasvoja, kasviksia, hedelmiä ja marjoja, niin aivan takuulla mieliteot heräävät. Jos hyvästä ravitsemuksesta jaksaa huolehtia, niin pääsee tälläkin saralla takuulla helpommalla, hän toteaa.


Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat