Raaka terrori-isku Kabulin synnytysosastolle pakotti avustusjärjestön vetäytymään sairaalasta – kohde oli tarkkaan valikoitu: "Hyökkäys kesti neljä tuntia"

Terrori-isku Kabulin äitiysosastolle yksi julmimmista 7:58
Kabulin äitiysosastolle tehty terrori-isku oli yksi julmimmista – katso keskustelu videolta

Kuukausi sitten Afganistanissa tapahtui erityisen raaka terrori-isku, joka kohdistui kabulilaiseen synnytyssairaalaan. Lääkärit Ilman Rajoja -avustusjärjestö päätti vetäytyä sairaalasta, johon isku kohdistui. 

Järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate kertoi MTV:n Uutisaamussa, että sairaalasta vetäytyminen oli kova päätös. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut.

– Meidän tyyppisille toimijoille, joiden pitäisi olla siellä, missä eniten on meille tarvetta, vetäytyminen on todella vaikea päätös, Konate kertoo. 

Tarkoituksellisesti synnytysosastolle

Konate on itse ollut sairaalassa, jossa isku tapahtui. Hänen mukaansa sairaalassa täytyy kulkea tietyn alueen läpi päästäkseen juuri synnytysosastolle.

– He suuntasivat suoraan sinne ja hyökkäys kesti neljä tuntia, Konate kertoi iskusta Uutisaamussa.

Turvahuone pelasti monet

Terrori-iskussa kuoli joitakin äitejä ja vastasyntyneitä lapsia. Monet pääsivät kuitenkin turvaan sairaalan turvahuoneeseen.

Konate kertoo huoneen olevan osa järjestön turvatoimia, joilla yritetään vähentää riskejä. 

– Tämä on yksi toimi, joka on hyvin yleinen. Jokaisessa sairaalassa on turvahuone. Jos jotain tapahtuu, sinne suunnataan. Onneksi osa meidän työntekijöistä sinne pääsi.

Iskun tekijästä ei varmaa tietoa

Raa'an terrori-iskun takana on Maanpuolustuskorkeakoulun kapteenin Antti Parosen mukaan todennäköisesti Isisin alajärjestö ISIS-Khorasan eli ISIS-K tai Taliban-järjestö.

– Syytöksiä on ollut sekä Talibanin että Isis Khorasanin provinssin suuntaan, mutta varmaa tietoahan ei saada, sanoi Paronen.

Eurooppaan iskuja?

Parosen mukaan ei ole mahdotonta, että Eurooppaan kohdistuisi terrori-iskuja.

Hän sanoo, että vaikka alueellinen Isisin kalifaatti onkin tuhottu, rakentaa järjestö yhä aktiivisesti verkostoja Lähi-idässä.

Eurooppaan kohdistuvia terrori-iskuyrityksiä tulee todennäköisesti tapahtumaan jossain vaiheessa, Paronen kertoi. 

– Yrityksiä ihan varmasti on. Iskujen tehokkuudesta ei kuitenkaan ole vielä tietoa, hän täsmensi Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat