”He tulivat tappamaan äidit” – synnytyssairaalaan tehty isku mykisti kokeneet auttajatkin Kabulissa

Kabulin raakalaismainen hyökkäys tyrmistyttää Afganistanissa – mitä siitä seuraa? 8:37
Kabulin raakalaismainen hyökkäys tyrmistyttää Afganistanissa – mitä siitä seuraa?

Aseistetut hyökkääjät tunkeutuivat tiistaiaamuna sairaalan äitiysosastolle, jossa oli hyökkäyksen aikaan 26 äitiä lapsineen. 11 äitiä kuoli, kolme heistä synnytyshuoneessa syntymättömien vauvojensa kanssa, ja viisi haavoittui.

Kuolleiden joukossa on myös kaksi nuorta poikaa ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön afganistanilainen kätilö. Kaksi vastasyntynyttä haavoittui. Toinen siirrettiin hätäleikkaukseen, koska häntä oli ammuttu jalkaan.

Kaikkiaan hyökkäyksessä kuoli 24 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Menivät suoraan synnytysosastolle

Kaikki alkoi vähän kymmenen jälkeen aamulla, kun hyökkääjät rynnistivät sisään sairaalan pääsisäänkäynnistä. Dasht-e-Barchin sairaalan sisäänkäynnin lähellä olisi ollut muitakin osastoja, mutta hyökkääjät menivät suoraan äitiysosastolle.

Hyökkäys kesti neljä tuntia. Kymmenen äitiä onnistui pelastautumaan turvahuoneisiin yhdessä monien työntekijöiden kanssa. 16 äitiä joutui hyökkääjien armoille, heistä 11 tapettiin.

Hyökkääjillä oli paitsi aseita, myös räjähteitä.

– Kuulimme turvahuoneeseen ammuskelua ja räjähdyksiä, kertoo maajohtaja Frederic Bonnot Lääkärit ilman rajoja -järjestön tiedotteessa.

"Se, mitä tapahtui on sanoinkuvaamatonta"

Hyökkäyksen raakuus ja sen kohdistuminen synnyttäviin ja synnyttäneisiin äiteihin on hätkähdyttänyt väkivaltaisuuksiin tottuneita paikallisia ja avustustyöntekijöitä.

– Tämä on järkyttävää. Tiedämme, että tämä alue on kärsinyt hyökkäyksistä aiemmin, mutta kukaan ei uskonut, että he hyökkäisivät äitiysosastolle. He tulivat tappamaan äidit, Bonnot sanoo.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on tukenut sairaalan toimintaa kuusi vuotta. Hyökkäyksen alkaessa sairaalassa oli töissä 102 paikallista työntekijää ja muutamia kansainvälisiä avustustyöntekijöitä.

– Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta.

Lääkärit ilman rajoja on järjestö, joka ei hyväksy toimintaansa valtioilta tukea, vaan se pyörii täysin yksityisten ihmisten lahjoituksilla. Viime vuonna järjestö auttoi maassa yli 60 000 synnytyksessä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset ovat arvioineet, että iskun takana on terroristijärjestö ISIS, joka ei ole kuitenkaan ottanut tekoa nimiinsä.

Lue myös:

    Uusimmat