Pystytkö keskustelemaan ihmisen kanssa, jos hän on kanssasi eri mieltä? Asiantuntija: "On todella surullista, että tunnetaitomme ovat sellaisia.."

Miksi eroavista mielipiteistä on niin hankala keskustella? 9:28
Miksi eroavista mielipiteistä on niin hankala keskustella?

Hyvinvointivalmentajana toimiva Sanna Wickström on huolissaan suomalaisten keskustelutaidoista.

Varsinkin netissä käytävä keskustelu on usein kärjistynyttä ja enemmän yksinpuhelua kuin varsinaista keskustelua.

Myös poliitikkojen puhetta televisiosta seuratessa tulee usein olo, etteivät ihmiset edes yritä kuunnella, mitä toisella on sanottavana, vaan huutavat pelkästään omaa viestiään.

Hidasta elämää -sivuston perustaja ja hyvinvointiluennoitsija Sanna Wickström kertoo Huomenta Suomen haastattelussa elokuussa olevansa jopa hieman huolissaan suomalaisten keskustelutaidoista.

– Erityisesti nettikeskustelut ovat ajaneet keskustelukulttuuria tunteettomaan [suuntaan]. Kun itsellä on tunnetila päällä, on vähän kiukkuinen jostain asiasta tai hirveä palo johonkin mielipiteeseen, se ammutaan nettiin ja unohdetaan, että siellä on joku vastaanottamassa sitä viestiä, Wickström toteaa.

Räiskimällä saadaan Wickströmin mukaan usein konflikteja aikaan, kun ei ymmärretä, että kyse on ihmisten yhteydestä, eikä pelkästään mielipiteiden vaihtamisesta.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu sekä se, mitä haittaa kännyköistä on keskustelukulttuurille.

Keskustelu vaatii kuuntelua

Wickströmin mukaan ihmiset eivät saa muodostettua yhteyttä keskenään, koska emme ymmärrä, mitä toinen haluaa sanoa keskittyessämme niin kovasti siihen, mitä haluamme itse sanoa.

– Aina kun on todella vahva mielipide jostakin ja on ihan varma, että minä olen oikeassa, niin on jäänyt ymmärtämättä jotakin – ainakin siitä toisen näkökulmasta. 

Kaikesta ei tarvitse aina olla samaa mieltä, mutta vastakkaiseen näkökulmaan voisi suhtautua uteliaan kriittisesti.

– Vaikka olisimme eri mieltä, voimme olla uteliaita ja kiinnostuneita siitä, mitä toinen sanoo. Toisen mielipide ei uhkaa omaa maailmankuvaani.

Wickströmin mukaan samalla voi harjoittaa myös tervettä kriittisyyttä omia mielipiteitään kohtaan.

– On todella surullista, että tunnetaitomme ovat sellaisia, ettemme kykene antamaan tilaa, Wickström toteaa.

Wickström kehottaa pohtimaan, mitä todella pelkää niin paljon, ettei pysty edes kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavana. 

– Mitä tapahtuu, jos kuuntelen ja edes yritän ymmärtää?

Koska tulemme hyvin erilaisista taustoista, voi olla välillä hankalaa hahmottaa, mitä kaikkea toisen mielipiteen taakse kätkeytyy. Mutta aina voi edes yrittää ymmärtää.

Katso myös: Millainen on työyhteisön "hankala tyyppi"? Erilaiset vuorovaikutustavat aiheuttavat konflikteja – "Tosi harvoin on kysymys siitä, että..."

Hankala tyyppi vai suunnanmuuttaja? Näin puhut työn ongelmista 9:54
Hankala tyyppi vai suunnanmuuttaja? Näin puhut työn ongelmista.

Lue myös:

    Uusimmat