Pysäyttävät tarinat nyky-Suomesta: Näin lapsia ylisuojellaan

MTV Uutisten juttu ylisuojelevista vanhemmista, joiden lapset eivät osaa tehdä isompana edes kuperkeikkaa, on saanut lukijat muistelemaan omaa lapsuuttaan sekä kommentoimaan lastenkasvatuksen nykymenoa.

"Olen seurannut itseni ikäisten vanhempien kasvatusta. Ei saa kynnyksen yli hypätä ilman saattotukea."

" Monet puhuu maalaisjärjestä ja samaan aikaan kuskaa lapsensa joka paikkaan autolla ja rattailla. Kun päiväkodissa sitten käydään metsäretkellä on nelivuotiaskin turvallaan kun ei ole oppinut kävelemään epätasaisessa maastossa."

"Tuttavani lapsi ei saa koskea yhteenkään eläimeen "ettei tule pipiä tai kirppuja". Lapsi on oppinut pelkäämään kaikkia nelijalkaisia ja ötököitä."

"Elämää oppii eläen, ei tynnyrissä kasvaen kypärä päässä."

Iäkkäämmät vanhemmat turvaostoksilla

Niin, se konttauskypärä. Vauvapalstoilta tuttu kapistus, jonka käyttäjät puolustavat sitä henkeen ja vereen ja jonka vastustajat pitävät sitä naurettavan ylisuojelun symbolina.

–Suosittelemme sitä lapselle, joka nousee seisomaan ja kaatuu saman tien selälleen ja lyö päänsä. Sitä ostetaan noin 8 kuukautta - 1 vuoden ikäsille lapsille, kertoo tunnetun lastentarvikeketjun myyjä pääkaupunkiseudulta.

–Välillä tuotetta myydään paljon, välillä ne makaavat hyllyissä. Monet ostajat tulevat kyselemään niitä muun muassa blogikirjoitusten perusteella.

Myyjän mukaan kypärää voi suositella lapselle, joka liikkuu ja kaatuilee holtittomasti ja käyttäytyy uhkarohkeasti. Välillä sitä kyselevät vanhemmat, joiden lapsi ei suojakypärää oikeasti edes tarvitsisi.

-Kyllä myyjä tunnistaa, milloin sisään liikkeeseen astelee ylisuojeleva vanhempi. He haluavat kaikki mahdolliset turvakapistukset. Heidän määränsä on lisääntynyt paljon viime vuosina. Yleensä he ovat vanhemmalla iällä lapsen saaneita - nuoret ottavat vanhemmuuden usein rennommin.

Myyjä ei kuitenkaan usko, että yksikään lapsi kasvaa kouluikäiseksi pehmokypärä päässä.

–Koko tulee vastaan, ei se kypärä mahdu enää isommalle lapselle, myyjä nauraa.

"Ei mitään kypärää - vahinkoja pitää sattua"

Suurin osa MTV Uutisten lukijoista heittäisi pehmokypärät ja suojatyynyt romukoppaan ja antaisi lapsen oppia itse.

"Pitää sattua että tajuaa että sattuu...ylivarovaisuudella oikeasti satuttaa lasta enemmän."

" Lapsilla on luontainen tarve kiipeilyyn ja temppuiluun. Lasten lihakset ja luut ovat joustavia, eikä tuolilta tippuminen ole vaarallista. Kiivetessä lapsen motoriikka ja oman kehon hallinta kehittyy. Pudotessaan lapsi oppii varovaisuutta ja omat rajansa. Vahingot sattuvat pääosin sellaisille, joilta tuo kehitysvaihe on estetty."

"Lapsi, joka kompuroi jokaiseen kadun kiveen on surullinen näky. Varsinkin kun tiedän, ettei taustalla ole mitään häiriötä. Ei vaan oo liikuttu ulkona. Naapurissa on."

" Nuorena lastentarhassa tyoskennellessani kylla tuli huomattua, etta jos lapsilla alkoi olla liian hauskaa vaikkapa luikumaessa, kielto asiaan tuli johtajattarelta. Jos mika ei tee masentuneita lapsia, niin kylla tuollainen."

Moni on uponnut muistelemaan omaa lapsuuttaan, jolloin elämä oli lapsille vapaampaa.

"Tuommoinen samanlainen keikkuja sitä tuli itsekkin pentuna oltua, plus että asuin kesät melkein metsässä muutaman sadan metrin päästä talostamme, itse tekemässä majassani lemmikki harakan ja naapurin saman ikäisten kavereideni kanssa. Nykyään lieneen kiellettyä ja sossu veisi pois koko köörin ja vanhemmat vankilaan."

"Kerrankin laskin tokaluokkalaisena itsetehdyllä puuhäkkyrä mäkiautolla rivitaloasuinalueeni rinnetontti mäkeä alas parkkpaikalle ja pysäytin auton vauhdista kyljelteen poliisin eteen. Poliisi vain nauro ja näytti peukkua."

Alisuojelu ylisuojelua vakavampaa

Sitten on heitä, jotka muistuttavat vanhempien vastuusta. On jokaisen äidin ja isän vastuulla, että myös temppuillessa lapsella on turvallinen olo. Kuhmujen estäminen on kuitenkin esimerkki välittämisestä.

"Kyll mä ainakin käsken 5v tyttööni olla tekemät temppuja paremppi olla varovainen sit ku niska menee poikki sit kaduttaa ku ei oo sanonnu."

"Pikkulapsena suojellaan ja hössötetään. Teini-ikää lähstyessä lopetetaan kokonaan! Lapsia pitää tukea aikuisikään saakka, mutta järkevästi."

"Suurempi ongelma on edelleen alisuojelu, mutta se kiinnostaa vain vaalien aikaan."

Kursiivilla olevat kommentit on kerätty MTV Uutisten Facebook-sivuilta sekä juttujen kommentointiosioista.

Millaisiin lapsen liikkumista estäviin kieltoihin ja lasta ylisuojeleviin kasvatustapoihin olet törmännyt? Kerro meille alla olevassa kommentointiosiossa tai Facebook-sivuillamme.

Lue myös:

    Uusimmat