Miran 11-vuotiaan tyttären pisteliäs tokaisu nälväisi leuhkoja lapsia – "tyttö osaa käsitellä sen huumorilla"

16:48

Miran 11-vuotiaan tyttären nerokas tokaisu toi huumorin keinoin esille ikävän ilmiön: lastenkin maailmaa leimaavan vertailun.

Yllä olevalla videolla luokanopettaja Maarit Korhonen puhuu lasten kesälomasta.

Oululainen Mira suunnitteli perheensä kanssa edessä olevaa kesälomaa, kun hänen keskimmäinen, 11-vuotias tyttärensä tokaisi oivallisesti:

"...lensin helikopterilla Ranskaan ostamaan kultaiset sukat, kun kaikki muut olivat likaisena..."

– Siis mua ei haittaa, ettei meillä oo kaikkeen rahaa. Mua haittaa vaan kaverit, jotka leuhottaa sitten, kun koulut taas alkaa, että uuu kävin tivolissa ja uuu Lintsillä, sirkuksessa ja Disney On Icessa ja lensin helikopterilla Ranskaan ostamaan kultaiset sukat, kun kaikki muut olivat likaisena, ja uuu sitten söin jäätelöä meidän kesämökin laiturilla, joka on Afrikassa ja pyyhin hikeä mun viikkorahaseteleihin, kun oli niin kuuma! kirjoittaa Mira Facebookissa tyttärensä sanoneen.

Viiltävä näpäytys liittyi perheen lomasuunnitelmiin ja niiden päälle puskeviin huvipuistomainoksiin.

– Pitää olla melko kroisos, jos meinaa jokaisessa käydä, hymähtää Mira MTV Lifestylelle.

Pihapiirin pröystäilijät ärsyttävät

Perinteisten Linnanmäen ja Särkänniemen lisäksi Oulun seudulla mainostetaan kaupungissa kiertävää tivolia. Tivoli puhututtaa pihapiirin lapsia: ketkä menevät, ketkä eivät? Miran tytärtä ärsyttivät ne menijät, jotka asialla pröystäilivät.

– Meidän perheeltä tivolissa käynti kustantaisi vajaa 200 euroa. Siihen päälle vielä pakolliset hampparit ja hattarat. Se leikkaa budjettia jostain muualta pienemmäksi, ja tyttö ymmärtää sen. Vitsi perustuu siihen faktaan, että leuhottajia löytyy, mutta tyttö osaa käsitellä sen huumorilla, Mira-äiti sanoo.

Mira ymmärtää, että lapset kertovat mielellään toisilleen kivoista tapahtumista. Hän kuitenkin vetää eron keskustelun ja leuhkimisen välille. Jälkimmäisen tarkoituksena on saada toinen tuntemaan itsensä alempiarvoiseksi.

Vanhemmat voisivat keskustella asiasta lastensa kanssa

Mira toivoo, että vanhemmat opettaisivat lapsilleen tilannetajua ja empatiaa.

– Leveily voi tuntua joistakin tosi ilkeältä. Se voi myös antaa leuhottavasta lapsesta väärän kuvan. Sekin rajoittaa sosiaalisesti, jos lasta aletaan pitää leuhkana.

Toisaalta myös toisten rahaa nielevästä elämäntyylistä mielensä pahoittavien lasten vanhempien kannattaisi keskustella asiasta jälkeläistensä kanssa.

– Vaikka olisi ollut kivojakin juttuja, kateellisuus pilaa ne hetket. Kateudesta ei ole mitään hyötyä. Pitää osata olla onnellinen toisten puolesta, Mira sanoo.

Jos kateus nostaa päätään Miran tyttärissä, muistuttaa hän heille kaikista mukavista lomakokemuksista.

– Olen sanonut myös sen, että leuhkijat kaipaavat hyväksyntää ja siihen pitää osata suhtautua oikein.

Lapset arvostavat yhdessä tekemistä

Miran perheen suunnitelmissa on tänä kesänä kotimaanmatkailu. Tarkoituksena on käydä pohjoisessa mummolassa, mutta myös Etelä-Suomen huvipuistoissa.

Mira kuitenkin vinkkaa, etteivät kalliit huvipuistot ole ainoa mahdollisuus viihdyttää kesälomailevia lapsia.

– Eniten lapset tuntuvat arvostavan sitä, että tehdään asioita yhdessä.

Esimerkiksi vaeltaminen, metsäreissut ja rannalla hengailu ovat hauskoja irtiottoja kotioloista.

– On myös hyvä miettiä, tarvitseeko aina niille jäätelökioskeille mennä. Kaupasta sää kätevästi jäätelöpakkauksen, josta jokainen saa jäätelön yhden tötterön hinnalla, Mira sanoo.

Kotona kesäfiilistä voi houkutella esiin mökkitikkaa, mölkkyä tai krokettia pelaamalla. Lapset arvostavat myös yhdessä kokkailua ja grillailua.

– Hyvähän se on lapsen oppia, että aina ei ole tähtisädetikkuja ja rumpuja, Mira naurahtaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja