Pysäyttävät kuvat: Henkilöauto rytistyi tyystin Liperin kuolonkolarissa – kuorma-autoa kuljettanut varusmies: ”Tajusin heti käyneen pahasti”

Pysäyttävät kuvat: Henkilöauto rytistyi tyystin Liperin kuolonkolarissa 0:46
Katso kuvat henkilöautosta videolta.

Puolustusvoimien kuorma-autoa kuljettanut varusmies tuomittiin eilen ehdolliseen vankeuteen Liperin kuolonkolarista.

Viime vuoden maaliskuussa Onttolan rajajääkärikomppaniassa varuspalvelustaan suorittava mies oli palaamassa maastokuorma-autolla päiväharjoituksesta Vaiviosta kyydissään varusmiehiä ja varusteita.

Risteykseen tullessaan varusmies ei ollut pysähtynyt STOP-merkin kohdalla. Sen seurauksena hän ei huomannut lähestyviä autoja ja ajoi tielle niin, että sillä kulkenut henkilöauto törmäsi kuorma-auton keulaan.

”Älä mene enää”

Tiellä oli ajamassa kaksi henkilöautoa. Kuljettaja kertoi havainneensa autot vasta siirtyessään tielle.

– Havainnon tehdessäni nuo kaksi auto olivat helvetin lähellä, hän kuvailee.

Kuorma-auton ohjaamossa ollut todistaja kertoi kuulusteluissa, että ensimmäinen auto ohitti kuorma-auton läheltä sen keulaa. Sen perässä tuli kuitenkin toinen auto.

– Koska ensimmäinen auto meni melko läheltä keulaa, sanoin [varusmiehelle], että "älä mene enää, sieltä tulee toinen auto". [Hän] ei kuitenkaan ehtinyt reagoimaan enää, enkä tiedä, kuuliko hän edes minua, vaikka korotin ääntäni. Toinen henkilöauto törmäsi meihin pari sekuntia varoitukseni jälkeen. 

”Tajusin heti käyneen pahasti”

Kolaria todisti myös läheisessä talon asukas.

– Minusta törmäys näytti voimakkaalta ja autoista lensi muoviosia ilmaan ja hangelle ja sisälle asti kuului ääni, hän kuvaili.

Myös kuorma-auton kuljettaja totesi välittömästi tilanteen vakavuuden.

– Sisun pysähdyttyä tajusin heti käyneen pahasti.  

Henkilöautoa kuljettanut 25-vuotias nainen kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Ehdollista vankeutta ja suuret kärsimyskorvaukset

Varusmies myönsi oikeudessa syytteet. Oikeuden mukaan hän toimi tilanteessa törkeän huolimattomasti.

Vuonna 1998 syntynyt varusmies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta palelusrikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet määrättiin lisäksi maksamaan uhrin omaisille kärsimyskorvauksia yhteensä 28 000 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat