Pysäytä väsymyksen noidankehä näillä resepteillä – kanttarellipasta, kaalilaatikko ja lohikiusaus

Kari Aihinen yritti pysäyttää väsymyksen noidankehän näillä resepteillä Kaappaus keittiössä -sarjassa. 

Kaappaus keittiössä -sarjan seitsemännessä jaksossa oltiin väsymyksen noidankehässä. Huonot ruokatottumukset aiheuttivat piinaavaa väsymystä turkulaisessa yksinhuoltajaisässä ja tämän aikuistuvissa tyttärissä. Näillä resepteillä Kari Aihinen innosti perhettä kokkaamaan kotona. 

Katso reseptit: 

KAALILAATIKKO

1/2 kaali
3 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2,5 dl ohrasuurimoita
400 g karitsan jauhelihaa
Curryjauhetta
3 rkl siirappia
tuoretta Meiramia, oreganoa ja lehtipersiljaa

Kuori porkkanat ja pilko ne ohuiksi siivuiksi. Revi kaali palasiksi, ja kuori ja silppua sipulit. Keitä ohrasuurimot reilusti suolatussa vedessä lähes kypsäksi, noin 12 minuuttia. Kun ohra on kypsää, valuta pois ylimääräiset vedet. Paista jauheliha kypsäksi todella kuumalla pannulla.

Ruskista kaalit, sipuli ja porkkana pannulla, mutta varo etteivät ne pala. Mausta vihannekset currylla. Sekoita joukkoon jauheliha ja lisää hieman suolaa ja siirappia.

Voitele uunivuoka ja laita pohjalle ensin ohraa. Lisää päälle kaali-jauhelihaseosta ja tuoreita yrttejä. Toista kunnes kaikki ainekset ovat vuoassa. Lorauta päälle vielä hieman siirappia.

Nosta kaalilaatikko uuniin 200 asteeseen ja kun se saa väriä pintaan, laske lämpötila 150 asteeseen. Kypsytä uunissa vielä noin 45 minuuttia ja anna vetäytyä ennen tarjoilua.

BOUILLABAISSE eli ranskalainen kalakeitto

n 700 gr lohta kuutioina
½ fenkoli
10 cm purjon valkoista osaa
2 porkkanaa
5-6 kiinteämaltoista perunaa
1 punainen paprika
3 valkosipulinkynttä
4 tomaattia
Ripaus sahramia
1 tl paprikajauhetta
1 sipuli
3 dl valkoviiniä (alkoholitonkin käy)
1 purkki tomaattimurskaa
n 8 dl Vettä
½ sitruunan mehu
Suolaa

Suikaloi sipuli ja fenkoli. Viipaloi purjo, porkkanat ja paprika. Kuori ja lohko perunat. Silppua valkosipulinkynnet ja kuutioi tomaatit.

Kuumenna pannulla loraus rypsiöljyä. Kuullota perunoita ja porkkanoita pari minuuttia, jonka jälkeen lisää loput kasvikset. Mausta paprikajauheella ja ripauksella sahramia. Paista tämän jälkeen kasviksia vielä hetki. Lisää valkoviini ja anna kiehua, kunnes viini on melkein haihtunut. Kaada kaikki vihannekset kattilaan ja lisää joukkoon tomaattimurska ja vähän vettä. Anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia jotta perunat kypsyvät. Lisää tarvittava määrä vettä ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Mausta suolalla. Lisää keittoon kuutioitu lohi ja anna keiton kiehahtaa. Laita kansi päälle ja nosta kattila pois liedeltä, kala kypsyy kuumassa liemessä. Voit lisätä keittoon myös katkarapuja mutta lisää nekin vasta lopussa, etteivät katkaravuista tule sitkeitä.

KANTTARELLIPASTA

Tagliatelle-pastaa
1 litra kantarelleja
1 rasia herkkusieniä
1 sipuli kuutioituna
2 valkosipulinkynttä
Voita
Suolaa
Mustapippuria
Sitruuna
Parmesan- juustoa

Keitä pasta kypsäksi reilusti suolatussa vedessä. Viipaloi kantarellit ja herkkusienet.

Nosta kantarellit pannulle, ja kun kaikki vesi on haihtunut, lisää herkkusienet. Muutaman minuutin päästä lisää nokare voita ja sipulit. Kuullota muutama minuutti, mutta älä anna sipulin ruskistua. Lisää valkosipulinkynnet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle keitetty pasta ja sekoita. Lorauta joukkoon reilusti oliiviöljyä ja hienonna päälle persiljaa. Viimeistele sitruunamehulla ja parmesan -raasteella.

CRUDITES eli raikkaat siivutetut vihannekset

Kaappaus keit

Nippu retiisejä
2 porkkanaa
½ fenkoli
¼ parsakaali
Jääsalaattia
Kylmää vettä
Jäitä

Siivuta retiisit, porkkanat, parsakaalit ja fenkolit mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuorimaveitsellä saat helposti ohuita siivuja.

Laita isoon kulhoon puolet vettä ja puolet jääpaloja. Nosta siivutetut kasvikset jääveteen vähintään puoleksi tunniksi. Lisää sitten revitty jääsalaatti. Nosta vihannekset tarjolle vasta juuri ennen ruokailua ja tarjoile crudites lisukkeena muun ruuan kanssa.

LOHILAATIKKO

500 g lohta
Purjo
1 kg jauhoista perunaa
Tilliä
1 litra kermaa
Suolaa
Mustapippuria

Kuutioi lohi. Kuori ja viipaloi perunat ja pilko purjosta renkaita. Voitele vuoka ja lado perunat, purjot ja lohet kerroksittain vuokaan. Silppua kourallinen tilliä ja ripottele vuoan päälle. Mausta kerma suolalla ja mustapippurilla. Kaada kerma vuokaan vihannesten ja lohen päälle.

Nosta uuniin 200 asteeseen ja kun pinta on hieman saanut väriä, laske lämpötila 150 asteeseen noin puoleksi tunniksi, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Lue myös:

    Uusimmat