Pyöreä pöytä on katettu: Juha Sipilä kutsuu eduskuntapuolueet ilmastokesteille

Ilmasto lämpenee - lajikato uhkaa 5:48

Pääministeri Juha Sipilä kutsuu eduskuntapuolueet keskustelemaan pyöreään pöytään ilmastopolitiikasta.

Ilmasto lämpenee, lajikato uhkaa: Katso videolta aamun keskustelu Huomenta Suomesta!

YK:n alaisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tänään julkistamasta raportista käy ilmi, että ilmaston lämpeneminen yli 1,5 asteella aiheuttaisi maapallolle vakavia ympäristöllisiä seurauksia. Nykymenolla 1,5 asteen lämpenemisraja ylittyy jo vuonna 2040.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jakoi Twitterissä panoksensa aiheeseen: Sipilä kutsuu marraskuussa suomalaiset eduskuntapuolueet pyöreän pöydän keskusteluun Suomen ilmastopolitiikasta.

Mistä pyöreässä pöydässä keskusteltaisiin?

Sipilän mukaan on aika tehdä enemmän ja nopeammin ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi. Aiheesta kirjoittamassaan blogissa Sipilä väläyttää Suomen mahdollisuutta nousta ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun "suurvallaksi".

– Poliitikoilta päätökset vaativat rohkeutta, yksituumaisuutta ja kykyä toimia pitkäjänteisesti. Jotta päätöksenteko on riittävän pitkäjänteistä, on välttämätöntä käydä hallitus- ja oppositiorajat ylittävää vuoropuhelua, Sipilä kirjoittaa.

Mistä pyöreässä pöydässä sitten keskusteltaisiin?

Sipilän mukaan keskustelua olisi johdattelemassa Suomen ilmastopaneeli, ja pöydässä pyrittäisiin saavuttamaan "mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys Suomen ilmastopolitiikasta".

– Kyseessä olisi prosessi, jossa puolueet keskustelisivat puhtaalta pöydältä yhteisistä keinoista ja tavoitteista, joihin kaikki sitoutuvat ilmastopolitiikan kunnianhimon tason varmistamiseksi ja sen jatkuvuuden takaamiseksi yli hallituskausien.

Lue myös:

    Uusimmat