Ohisalolta poikkeuksellinen tviitti, oppositio vaatii paluuta menokehykseen – näin riihineuvotteluihin on reagoitu

Kehysriihi vai kehyskriisi? Saarikko ja Vanhanen puhuivat suunsa puhtaaksi medialle – MTV ruotii politiikan uudet käänteet 8:06
Kehysriihi vai kehyskriisi? Saarikko ja Vanhanen puhuivat suunsa puhtaaksi medialle – MTV ruotii politiikan lauantain uudet käänteet

Hallitus on neuvottelut kolme päivää puoliväliriihessä talous- ja työllisyystoimista. 

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että neuvottelut ovat luonteeltaan enemmänkin hallitusneuvottelut, joita käydään viiden puolueen välillä eikä ministeriöiden välillä. 

Vanhanen myös totesi, että ensi vuonna menokehykseen ei tulla vielä palaamaan. Erimielisiä ollaan lähinnä seuraavasta vuodesta.

Kun Vanhanen oli Ykkösaamussa, puheenjohtaja Annika Saarikko puhui puoluevaltuustossa ja sanoi, että velkavaihde ei saa jäädä päälle. 

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo reagoi ilmeisesti keskustan velkapuheisiin erikoisella tavalla.

– Ekologinen velka. Missä on huolipuhe siitä? Ohisalo tviittasi. 

Erikoisen tviitistä tekee se, että lauseiden välissä oli lukuisia pisteitä allekkain, jolloin tviitistä tuli melkoisen pitkä. 

Keskustan tämänpäiväisiin puheisiin on reagoitu muuallakin. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen otti kantaa asiaan tiedotteella. 

– Kuten valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa, niin vaikka Suomen velkasuhde ei vielä tunnu isolta eurooppalaisittain, niin meillä ikääntymisen ja työikäisen väen vähenemisen rajuus on muita hyvinvointivaltioita hankalampi, ja siksi Suomi on tuoreen arvion mukaan 8 vaarallisimmin kestävyysvajeessa olevan maan joukossa EU:ssa, Mykkänen kertoo.  

– Juuri siksi Vanhasen kommentit kehysmenettelyn vesittämisestä ovat niin vaarallisia. Kun hallituksessa on vain jakopuolueita, on houkutus kehysten rikkomiseen käynyt liian suureksi. Veronmaksajien turvaksi eduskunnan roolia valtion talouden vastuullisessa hoitamisessa on luontevaa kasvattaa, hän jatkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on Mykkäsen kanssa samoilla linjoilla. 

– Säätytalolla ei neuvotella tiukasta taloudenpidosta. Ei sinnepäinkään. Neuvottelu koskee lehtitietojen perusteella sitä, kuinka paljon LISÄÄ rahaa aiotaan laittaa. Keskustalla on todella tekemistä, että tätä taloudenpitoa voisi kutsua vastuulliseksi ja SDP ei siitä välitä, Orpo tviittasi. 

Liike nytin Hjallis Harkimo osallistui myös keskusteluun Twitterissä. 

– Karmeinta tässä kriisissä on, ettei kukaan puhu totta. Otamme nyt miljoonan syömävelkaa tunnissa ja nyt riidellään siitä kuinka paljon ja kuinka kauan enemmän tätä jatketaan. Sille miljoonalle ei kukaan tee yhtään mitään.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolestaan painottaa KD-lehdessä, että hallituksen on palattava menokuriin. 

– Puoliväliriihen keskeinen kysymys on, palaako hallitus menokuriin. Marinin hallituksen ongelmana on ollut, että elvytyksen varjolla on lisätty pysyviä julkisia menoja, niitäkin, joilla ei ole mitään tekemistä koronan hoidon kanssa.

Pääministeri Sanna Marin on kertonut, että lauantaina hän juttelee puheenjohtajien kanssa erikseen avoimista kysymyksistä. Hallituspuolueiden puheenjohtajat jatkavat kehysriihineuvotteluja sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat