Pyöräilykypärän käyttö voi pelastaa hengen – onko halvalla ja kalliimmalla mallilla mitään eroa?

Mikä on hyvän pyöräilykypärän kriteeri? Kävimme Liikenneturvan asiantuntijan kanssa kypäräkaupoilla testaamassa erilaisia malleja. 2:18
Mikä on hyvän pyöräilykypärän kriteeri? Onko halvalla ja kalliimmalla mallilla eroa? Kävimme Liikenneturvan asiantuntijan kanssa kypäräkaupoilla.

Valtaosa pyöräilyonnettomuuksista on yksittäisiä kaatumisia, joista ei jää merkintöjä tilastoihin.

Yleisimmin pyöräonnettomuuksissa vammautuvat raajat, mutta päävammat ovat laadultaan vakavimpia.

Aikuisilla päävammat syntyvät useimmiten tiehen iskeytymisestä, lapsilla taas autoon osumisesta.

Kypärä ei estä onnettomuuteen joutumista, eikä se aina estä kuolemia tai vammautumista. Onnettomuuden sattuessa kypärän antama suoja on tutkimusten mukaan kuitenkin kiistaton.

Yllä olevalla videolla keskustellaan hyvän pyöräilykypärän kriteereistä. Mitä eroa on halvalla ja kalliimmalla mallilla?

Näin paljon kypärä auttaisi onnettomuudessa

Australiassa tehdyssä tutkimuksessa Olivier & Creighton (2016) oli mukana 64 000 pyöräilyonnettomuutta. Tutkimuksessa todettiin, että kypärän käyttö laski päävammojen todennäköisyyttä 51 prosenttia, vakavien päävammojen 69 prosenttia ja kuolettavien päävammojen 65 prosenttia.

Suomessa onnettomuustietoinstituutti totesi vuonna 2020 tapahtuneista kuolemaan johtaneista pyöräilyonnettomuuksista, että kuolleista 19 pyöräilijästä 11 (61 prosenttia) ei käyttänyt kypärää. Lautakuntien arvioiden mukaan kypärän käyttö olisi eri todennäköisyyksillä voinut pelastaa heistä kuusi.

Aiheesta lisää tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa tänään keskiviikkona 1.6.! Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV KATSOMO -palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat