Puuttuvatko sinulta nämä isovanhempiesi kyvyt?

Vanhempi sukupolvi ehkä ihmettelee lastenlastensa kännykkäsovelluksia ja tietotekniikkakiemuroita, mutta useilta nuoremman sukupolven edustajilta puuttuu vastaavasti monet vuosikymmeniä sitten itsestään selvinä pidetyt taidot.

Kun Huffington Post -verkkolehti kysyi Facebookissa, mitä isovanhempiensa taitoja ihmisillä ei itsellään ole, vastauksia tuli monenlaisia. Yksi ihaili isoäitinsä taitoa olla jo aamuyhdeksältä viehättävän näköinen ja koko talon siivonnut, toinen onnistumista kahden perheen asunnon käsirahan säästämisessä laman keskellä. Eräs sanoi, että voisi todella hyötyä isoäitinsä taidosta istua kahvikupposta siemaillen ja ulos ikkunasta puutarhaan katsellen ilman häiriintymistä tai tylsistymistä.

Lue, mitä muita isovanhempien kykyjä monilta nuoremmilta nykyään puuttuu.

Ruoan laittaminen alusta alkaen

Isoäitisi pystyy todennäköisesti kokkaamaan melkein mitä tahansa ilman reseptiä. He vain jotenkin tietävät, milloin lisätä ripaus tuota tai hyppysellinen tätä, jotta annos maistuu juuri täydelliseltä. Isoäideillä on myös kumma taito tehdä loistavan makuista ruokaa jääkaapin sekalaisista tähteistä.

Ompelu (ja virkkaus ja tikkaus ja parsinta)

Jos sukkiin tai housuihin tulee reikä, moni nuorempaa sukupolvea edustava luultavasti heittää ne roskiin ja ostaa uuden parin. Isovanhempiemme sukupolvi sen sijaan parsi vanhat sukatkin. Vaikka jotkut toki edelleen tekevät käsitöitä, taito on kovassa laskussa ja koulujen käsityötunneillakin materiaaleista säästetään.

Säilöntä

Vaikka ruoan hinnan nousu ja esimerkiksi siirtolapuutarhojen suosio ovat johtaneet siihen, että säilöntä kasvattaa suosiotaan, se ei edelleenkään ole taito, jonka useimmat nuoret ihmiset hallitsisivat.

Silittäminen

Monet isoäidit silittävät lähestulkoon kaiken alusvaatteita, tyynyliinoja ja nenäliinoja myöten. Samoin toimivaa parikymppistä on vaikea löytää. Tähän saattaa vaikuttaa se, että kaupasta ostetaan yleensä silittämättöminäkin siistejä polyesteritekstiileitä ja kuivausrummuissa käytetään rypyttömyys-ohjelmia. Viitsimyskään ei ehkä ole yhtä suuri kuin entisaikoina, tai asiaa ei nähdä tärkeänä.

Ihmisten tapaaminen muualla kuin netissä

Isovanhempamme eivät voineet kysyä kiinnostavaa ihmistä treffeille Tinderissä tai tehdä juhlakutsua Facebookissa. Heidän täytyi jutella ihmisille kasvotusten. Toisiin tutustuttiin takapihan aidan liepeillä tai vaikka heinätalkoissa. Monet psykologit suosittelevat pyhittämään esimerkiksi ruokailun pöydän ääressä ajatusten vaihdolle ja jättämään puhelimet ja tietokoneet niistä pois.

Tinkiminen

Autokaupoissa tinkiminen voi olla nykyäänkin muutamille tuttua puuhaa, mutta ennen neuvoteltiin arkisemmistakin ostoksista – kaupat eivät olleet vielä ketjuttuneet, ja myyntimiehiäkin kiersi enemmän ovelta ovelle. Nykyään tuskin näkee ketään tinkimässä tosissaan hampurilaisaterian hinnasta tiskillä.

Kauniiden kirjeiden kirjoittaminen

Kirjeiden kirjoittaminen paperille on harvinaisempaa kuin aikaisemmin. Vanhemmilla ikäpolvilla ei ollut käytössä sähköpostia, joten ajatukset ja tunteet oli pakko kirjoittaa alas käsipelillä, kun halusi olla yhteydessä kaukaisempiin tuttaviin.

Lähde: Huffingtonpost.com

Rap-mummo Eila Nevanranta vieraili Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2013. Katso video alta.

Rap-mummo Eila Nevanranta. 26:33

Lue myös:

    Uusimmat