Mainos

Puut lehdessä ja kevätkukat parhaimmillaan - lämpöaalto herätti luonnon hetkessä

1:41

Viime päivien lämpöaalto on saanut kasvukauden vauhtiin. Puihin ja pensaisiin on parissa päivässä ilmestynyt lehtiä ja kevätkukat kukoistavat. Piha- ja palstaviljelijät ovat innoissaan kevään nopeasta etenemisestä.

Äkillinen lämpöaalto on saanut luonnon viheriöimään. Viljelypalstojen omistajat ihastelevat nopeaa kasvukauden alkua.

– Kyllä se näkyy. Kaikki on noussut hyvin äkkiä pintaan ja kukat ruvenneet heti kukkimaan. Ja rikkaruohotkin kasvavat. Voikukkia olen tässä kovasti ottanut pois, kertoo Tuula Luoto viljelypalstallaan Helsingin Pasilassa.

"Hiirenkorvat kasvavat silmissä"

Keväisiä lämpöaaltoja on Suomessa nähty ennenkin, mutta eivät ne aivan tavanomaisia ole. Monet kasvit ovat puhjenneet kukkaan muutamassa päivässä.

– Puissa ja pensaissahan se näkyy hyvin, että koivujen hiirenkorvat kasvavat melkein silmissä. Ruohovartisissa kasveissa ne ovat lähinnä kevään ja alkukesän kukkia, jotka tässä nyt pyrähtää, selittää Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Juha Pykälä.

Kirsikkapuut kukkivat, valkovuokot täyttävät puistot ja kevätkukat puskevat kukkapenkeistä. Helteiden varjopuoli on se, että kukinta on nopeasti ohi.

– Näinhän se on, että valkovuokot eivät varmaan kestä enää kovin pitkään, varoittelee Juha Pykälä.

"Tämä on kuin oma piha"

Keväinen lämpöaalto antaa myös esimakua tulevasta. Ilmastonmuutoksen myötä tällaiset säät yleistyvät.

– Se on odotettavissa, että tämmöisiä lämpöjaksoja tulee keväisin tulevaisuudessa useammin ilmastonmuutoksen myötä, tietää Pykälä.

Palstaviljelijälle lämmin sää tarkoittaa pitkiä työpäiviä palstalla.

– Joskus ajattelen, että tämä on semmoinen työleiri, mutta mikäs kaupunkilaisen on, kun pääsee niin kuin omalle pihalle. Tämä on vähän kuin oma piha. Kyllä täällä tämmöisellä kelillä kelpaa olla, iloitsee Tuula Luoto.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.