Putousta tähdittänyt Essi Hellén panostaa uraansa kameroiden takana: "Haluan käyttää valtaa hyvin"

Essi Hellén kertoo MTV Uutisten haastattelussa panostavansa tulevana keväänä työhönsä kameroiden takana.

Aikoinaan Putousta tähdittänyt näyttelijä Essi Hellén on ohjannut Turun Linnateatterin Moottoritie on kuuma -komedian. Aiemmin näyttelijänä suomalaisille tutuksi tullut Hellén panostaa nyt uraansa uudenlaisessa roolissa.

Komedia on Essi Hellénin intohimo. Näyttelijänä hän on päässyt toteuttamaan itseään muun muassa Putouksessa, ja tänä keväänä Turun Linnateatterissa nähdään hänen esikoisohjauksensa Moottoritie on kuuma. Tuotantoyhtiössä jo kaksi vuotta työskennellyt Hellén on viime vuosina tuottanut ja käsikirjoittanut tv-ohjelmia ja hän on tänä keväänä mukana Putouksessa kameroiden takana.

Hyppy näyttelijästä ohjaajaksi kannatti

Moottoritie on kuuma kertoo kolmen eri ikäisen naisen vapaudenkaipuusta ja heidän yllättävästä yhteisestä roadtripistään. Näytelmää tähdittää näyttelijänä toinen entinen Putous-tähti, Pihla Penttinen. Vauhdikkaassa näytelmässä eri sukupolvet ja sukupuolien stereotypiat ajautuvat ristiriitoihin, kun roolihahmot kohtaavat niin mykän stripparin kuin suustaan pahat martat. Esikoisohjauksensa ensi-iltaa Hellén odotti jännityksellä.

– Se oli täysin erilaista jännitystä verrattuna siihen, miten näyttelijä jännittää. Ohjaajana en voi ensi-illassa tehdä tehdä oikein mitään, vaan menen vain katsomaan esitystä. Se oli todella omituista jännitystä, Hellén kertoo.

Ensi-ilta sujui lopulta hyvin ja ohjaaja kertoo olevansa äärettömän ylpeä työryhmästään.

– Se sujui aivan ihanasti. Totta kai sitä jokainen välillä epäilee itseään, että mitenköhän tämä menee, ja se kuuluu taiteen ja viihteen tekemiseen. Siihen pitää vaan luottaa.

Vuosien saatossa Hellén on ollut mukana lukuisissa produktioissa näyttelijänä. Vastaan on eri projekteissa tullut ohjaajia laidasta laitaan. Ohjaajan työn vaikutus koko työryhmän toimintaan jäi vähitellen kutkuttamaan mieltä ja sysäsi näyttelijän lopulta kokeilemaan siipiään aivan uudenlaisessa roolissa.

– Olen tavannut kaikenlaisia ohjaajia: tosi hyviä ja vähän erikoisempia. Sen myötä olen moneen kertaan miettinyt, että haluan kokeilla, miltä ohjaaminen tuntuu. Onko se niin vaikeaa? hän kertoo.

Esikoisohjauksensa ensi-illan jälkeen Hellén tietää aavistuksen verran enemmän siitä, että onko se vaikeaa.

– Se todella on vaikeaa, mutta ihan eri tavalla kuin kuvittelin. Ohjaajana minun pitää oppia tuntemaan työryhmäni ja tietää, millaisissa tilanteissa he ovat parhaimmillaan ja millaiset tilanteet laittavat heidät lukkoon. Sen mukaan minun on muokattava omaa lähestymistapaani, Hellén toteaa.

Ohjaajalla on valtava vastuu

Hellénin odotukset omalle työlle ovat etenkin ohjaajan roolissa työryhmän huomioimisen näkökulmasta hyvin korkeat – ja tähän on selkeä syy.

– Minä haluan käyttää valtaa hyvin. Olen nähnyt tällä alalla paljon sitä, että valtaa käytetään toisin. Tässä asiassa haluan toimia eri tavalla kuin olen nähnyt toisten toimivan. En halua aliarvostaa sitä mieletöntä potentiaalia, joka näyttelijöillä on, hän toteaa.

–  Ohjaaja on sen projektin johtaja, jolla on vastuu ihmisistä. Siinä ei ole kyse vain minusta ja minun taiteestani.

Tulevaisuudessa Hellén toivoo saavansa kokeilla siipiään vaihtelevien projektien parissa.

– Hyvä johtaminen liittyy vahvasti ohjaamiseen ja tuottamiseen ja sitä minä haluaisin tutkia vielä lisää. Minua kiinnostaisi myös pikkuhiljaa opetella ohjaamista myös kameroiden edessä.

– En ainakaan halua sulkea itse itseltäni ovia sen suhteen, mitä voin olla tai tehdä, Hellén summaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja