Putous-tähti Heikki Rannasta tuli isä esikoiselleen poikkeusaikana – avautuu korona-ajan vanhemmuudesta: "Kaikennäköisiä skenaarioita on käynyt mielessä"

6:47
Heikki Ranta kertoo videolla pienen lapsen isyydestä korona-aikana.

Putous-tähti Heikki Ranta kerää jälleen menestystä sketsihahmokilpailussa ja nauttii tuoreesta isyydestään rauhassa kotonaan.

Näyttelijä Heikki Ranta tähdittää toista Putous-kauttaan ja hänen toinen sketsihahmonsa Lapin Patja keräsi osakseen menestystä sketsihahmokilpailun semifinaaliin asti. Ranta iloitsee sitä, että hänen hahmonsa absurdius on purrut suomalaisiin.

34-vuotiaan Rannan mukaan Lapin Patja kasvoi hahmona jakso jaksolta ja hän iloitsee siitä, että sketsihahmokilpailu sujui tänä vuonna niin hyvin hänen kohdallaan.

– Kaikki on jotenkin mahdollista Patjalle kuitenkin. Vaikka se heittää huumoria, niin se on jollain tavalla vilpitön.  Ja Patjan sisässä on ihanaa olla, kun se on jotenkin semmoinen turvaboksi, minkä sisällä voi olla. Etten ole yhtään Heikki, vaan mä olen joku esine, joka pöhöttää menemään.

Vaikka Lapin Patjan menestys ei tullut Rannalle tavallaan yllätyksenä, ei näyttelijä kertomansa mukaan luonut hahmoa millään tavalla laskelmoidusti. Hän pyrki kuitenkin tekemään hahmon, jonka huumori uppoaa eri-ikäisiin.

– Siitä olen ymmärtänyt, että tässä kisassa on kysymys, että hahmon huumori ja olemus aukeavat mahdollisimman monille ja että siitä saa irti jotain.

Isäksi tuleminen kosketti

Lapin Patjan fanien lisäksi Rantaa ovat kannustaneet kovasti myös kotipuolessa hänen puolisonsa sekä pariskunnan pienen tyttären puolesta. Ranta tuli isäksi heinäkuussa 2020.

Esikoistytär on Rannan mukaan kuitenkin vielä niin pikkuinen vauva, ettei hän puolestaan vielä juurikaan ymmärrä Lapin Patjan päälle.

– Olen mä varmaan yhden kuvan näyttänyt hänelle, tiedä siitä kuinka paljon hän on sen päälle vielä ymmärtänyt. Mutta näytetään sitten joskus myöhemmin, kun hänen kanssaan pystyy kommunikoimaan paremmin.

– Vaikka hän onkin huumorintajuinen kaveri, hänen kanssaan pystyy jo pelleilemään ja se vuorovaikutus koko ajan kehittyy siitä.

Rannan mukaan näyttelijän kotona on onnistuttu puhaltamaan hienosti yhteen vauvavuoden aikana, joka on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Hänen puolisonsa on tällä hetkellä äitiysvapaalla ja kotona on oltu positiivisin mielin Rannan Putous-pestistä.

Isäksi tulemisen Ranta kuvailee olleen ennen kaikkea liikuttava kokemus. Näyttelijä kertoo uuden vaiheen elämässä tulleen hänelle luonnollisesti viime vuonna.

– Koin olevani siihen valmis ja se oli niin ihana tapahtuma se koko syntymä ja siitä seuraavat ajat, kun kotiuduttiin ja luotiin niin sitä perhedynamiikkaa. Silloinhan en tehnyt töitä, olin kotona.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vaikka näyttelijä kertoo tiedostavansa luonnollisesti hyvin vahvasti, että koronpandemia on valtava maailmanlaajuinen ongelma, myöntää hän varovaisena, että kotiin luvan kanssa vetäytyminen oli hänen tuoreelle perheelleen toisaalta onnekasta.

– Jos jotain hyvää tästä tilanteesta haluaa tällä tavalla oman perheen näkökulmasta etsiä, niin ollaan saatu kyllä hioutua perheenä hyvin yhteen. Mäkin olen päässyt hyvin kiinni siihen arkeen, mitä se on se vauvan kanssa oleminen. Ollaan yhdessä opeteltu sitä, niin se on kyllä ollut ihanaa.

Poikkeustilanne on tuonut tuoreelle perheelle myös haasteita

Varjopuoliakin tilanteessa on luonnollisesti ollut. Kaikki Rannan ja hänen puolisonsa läheiset eivät ole päässeet osallistumaan vauva-arkeen sillä tavalla, kuin pari olisi toivonut. Tuoreen perheen ilo jää pitkälti kolmikon väliseksi, mitä Ranta harmittelee osaltaan.

– Ollaan enemmänkin oltu keskenämme ja noudatettu näitä rajoituksia, niin kuin kuuluukin. Kyllä se varmaan tekisi hyvää saada vauvallekin enemmän sosiaalisia kontakteja.  Mutta nyt valitettavasti tilanne on tämä, eikä se siitä rikki mene. Niin kuin Sauli Niinistökin sanoi uutisissa, että otetaan kiinni sitten kun aika on toinen ja ollaan enemmän tekemisissä.

Rannan perheessä harmitellaan esimerkiksi sitä, että jäävätkö vauvauinnit sekä muut vastaavat asiat kokematta poikkeustilanteen takia. Lisäksi huolta on itse koronavirukseen liittyenkin.

– Tietenkin pelkää sitä, että jos vaikka sairastuu koronaan, niin sitten todennäköisesti sairastutaan molemmat puolison kanssa. Niin miten sitten voidaan hoitaa vauvaa ja mitä, jos vauva sairastuu. Kyllähän tässä kaikennäköisiä skenaarioita on käynyt mielessä ja tuonut sillä tavalla huolta.

Kotona keskenään ollessaan Ranta ja hänen puolisonsa tekevät kaikkensa, jotta heidän vauvansa tietää olevansa erittäin rakastettu. Vuorovaikutustaitoja on pyritty kehittämään kotosalla ja erilaista kehittävää tekemistäkin on keksitty keskenään.

Itse isyystaidot tulivat Rannan mukaan jokseenkin luonnostaan, mutta opittavaa on luonnollisesti ollut paljonkin.

– On vaikka lämmittänyt maitoa ja se on ollut liian kuumaa ja sitten on pitänyt puhallella sitä kylmäksi ja huomannut, että vauva ärsyyntyy siinä vieressä, kun se tilanne on jo räjähtänyt käsiin. Tai että väärään aikaan vie päiväunille, jolloin se unirytmi ei olekaan kohdillaan ja sitten se herää eikä sitä saa enää unille, Ranta kertoo hymyillen.

Moni asia on kuitenkin mennyt omalla painollaan. Rannan mukaan on ollut erityisen hauskaa seurata sitä, kuinka nopeasti vauvan taidot kehittyvät ja reviiri laajenee.

– Nyt hän on lähtenyt liikkeelle ja se on hauskaa, jos hänet jättää olohuoneen lattialle ja menee vaikka pesemään kädet, niin yhtäkkiä huomaa, että se onkin jo köpöttänyt siitä keittiöön. Sitten ollaan teippailtu kiinni jotain pistorasioita, ettei hän pääse sinne sörkkimään.

Isyydestä selkeästi nauttiva Ranta kertoo myös haluavansa lisää lapsia, sitten ehkä vähän myöhemmin. On paljon asioita, joita Ranta nimeää rakastavansa isyydessä.

– Jotenkin joka aamu, kun herää hänen kanssaan ja huomaa, että jotenkin se, vaikka se oma rakkaus sitä lasta kohtaan on pyyteetöntä, niin huomaa, että se vauva kun katsoo silmiin huomaa, että hän rakastaa minua myös.

– Haluan hänelle hyvää, haluan tehdä hänestä hyvän ihmisen, haluan olla mahdollisimman hyvä itse, jotta hän oppisi minulta ja puolisolta myös näitä hyviä puolia. En tiedä, se on uusi vaihe elämässä.

Putous mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja