Putinin Suomen-vierailun turvatoimet tarkasti mitoitettu – Poliisi: "Mies ja paikat ovat tuttuja"

Presidentti Vladimir Putinin huominen vierailu Naantalin Kultarantaan työllistää niin poliisia, rajavartiostoa kuin puolustusvoimiakin.

– Vierailu toki teettää meillä töitä, mutta toisaalta presidentti Vladimir Putin kävi täällä viimeksi 2013, eli mies ja paikat ovat tuttuja, mikä helpottaa työtä tällä kertaa, kertoo Lounais-Suomen poliisipäällikkö Tapio Huttunen.

Poliisipäällikkö sanoo myös sen, että toki maailma on muuttunut sitten vuoden 2013, ja valtiovierailujen alla uhka-arvio tehdään joka kerta erikseen.

– Siihen liittyen voin sanoa, että turvatoimet on mitoitettu riittäviksi, sanoo poliisipäällikkö Huttunen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että turvajärjestelyt ovat koko lailla samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten.

Virka-apua rajalta ja puolustusvoimista

Jotakin Putinin vierailun turvatoimien mittaluokasta kertoo se, että Lounais-Suomen poliisilaitos saa apua muilta poliisilaitoksilta ja -yksiköistä sekä virka-apua rajavartiolaitoksesta ja puolustusvoimista.

– Omat järjestelyt ovat menneet niin, ettei esimerkiksi lomakieltoja ole tarvinnut tehdä, kertoo poliisipäällikkö Huttunen.

Turvallisuusjärjestelyt tehdään yhteistyössä presidentti Putinin turvaorganisaation kanssa.

– Neuvotteluja käydään ja toiminnan yhteensovittamista tehdään. Yhteyttä pidetään aika tiiviisti tässä vaiheessa, kun vierailu on jo ihan lähellä, kertoo Huttunen.

Työkieli on ollut englanti, mutta myös tulkkeja on käytetty apuna.

– Tässä on kuitenkin vakiintunut ammattisanasto käytössä ja ammatti-ihmiset asialla molemmin puolin, että se yhteinen kieli löytyy hyvinkin helposti, kertoo Huttunen yhteistyöstä venäläisten kanssa.

Haittaa liikenteelle

Ulospäin turvallisuusjärjestelyt näkyvät lähinnä hetkellisinä liikennehaittoina.

– Kun saattueet liikkuvat kaupungeissa ja kaupunkien välillä, niin se aiheuttaa viivästyksiä muulle liikenteelle, sanoo Huttunen.

Liikenteessä valtiovierailu näkyy iltapäivällä ja illalla, mutta tarkempaa tietoa on vaikea antaa.

– Riippuu ihan tuloajasta ja neuvottelujen kestosta. Viimeksi nämä aikataulut olivat aika joustavia, sanoo Huttunen.

Lue myös:

    Uusimmat