Mainos

Poliisipäällikkö kertoo, millainen ponnistelu presidenttitapaaminen on Helsingin ulkopuolellakin – "Siellä on todella kovia ammattilaisia hommissa"

0:42

Lounais-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Huttunen seuraa Helsingin huipputapaamista tarkalla silmällä, vaikka viikko kuluukin työtehtävissä Porissa. Syitä mielenkiintoon on useita, eikä vähimpänä ole se, että hommissa Helsingissä on myös omia miehiä.

– Meille tuli virka-apupyyntöjä Helsingistä ja sinne poliiseja lähti huomattava määrä meiltäkin. Ajatuksena oli, ettei kenenkään lomia keskeytetä, vaan vapaaehtoisesti saa lähteä hommaan mukaan. Saimme aika paljon väkeä ja oli kiva huomata, että poliisi on talkoissa mukana.

Tarkkoja lukuja Huttunen ei kerro julkisuuteen.

– Sen verran paljon poliiseja meiltäkin lähti, että sillä on vaikutusta päivittäiseen työskentelyyn Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. 

Helsingin vierailu on niin massiivinen tapahtuma turvallisuusjärjestelyineen, että Suomen erikoisosaamista täytyy hakea kaikilta poliisilaitoksilta. Huttusen väkeä on muun muassa liikenneohjaamisessa, mielenosoitusten ympärillä ja henkilösuojauksessa. 

– Kyllä minäkin hengessä mukana elän, varsinkin kun olen ollut itsekin Helsingissä töissä ja valtiovierailuita järjestänyt. Tiedän suurin piirtein mitä ne järjestelyt siellä on ja mitkä ovat ne haasteet, vaikka kokoluokka onkin tänään todella iso. 

Parhaat resurssit käytössä

Mahdollisuus siihen, että Lounais-Suomen rooli tänään olisi ollut nykyistä suurempi, oli Huttusen mukaan ilmassa kun tapaamisen ensitiedot tulivat julki.

– Kun tästä alettiin puhumaan, ensimmäinen ajatus oli, että onhan vaihtoehtoina Naantali ja Porikin. Mutta kyllä tämä on sen kokoluokan tapahtuma, että Helsingillä on varmasti parhaat resurssit hoitaa järjestelyt. Siellä on todella kovia ammattilaisia hoitamassa asiat. 

Lisäksi mukana on muiden valtioiden turvallisuusorganisaatioita. Huttusen mukaan yhteistyö kaikkien osapuolten kanssa on avainasemassa tapahtumien onnistumisessa.

– Suomen vahvuus on se, että me olemme niin pieni maa, että yhteistyötä on pakko tehdä viranomaisten kesken. Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat ovat luontevia kumppaneita meillä, mikä ei ole edes Euroopassa aina ihan itsestäänselvää.

Luontevat kokouspaikat

Huttusen mukaan esimerkiksi tapaamis- ja yöpymispaikat vaikuttavat näin jälkikäteen ajateltuna lähes itsestäänselviltä. 

– Jos miettii Helsingin karttaa ja menneitä tapaamisia ja kokouksia, niin ovathan nämä hyvin luontevia paikkoja. On positiivinen asia, että olemme saaneet tänne valtiopäämiehet ja kaikki näyttää oikein hyvältä tähän saakka.

Helsingin tapaamisen lisäksi tänään alkanut Porin SuomiAreena on myös iso ponnistelu poliisille. Edustus- ja keskustelutilaisuuksien lisäksi tapahtuma vaatii paljon suunnittelua ja valmistelua myös poliisin osalta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja