Bidenin vierailua turvasi yli 1 500 poliisia – Yhdysvalloilta poikkeuksellinen vaatimus

Reilut 1500 poliisia turvannut Bidenin vierailua – poliisi kertoo, miten järjestelyt ovat sujuneet 9:38
Reilut 1500 poliisia turvannut Bidenin vierailua – poliisi kertoo, miten järjestelyt ovat sujuneet.

Poliisi sai ennakkotiedon vierailusta jo alkukeväästä. Turvatoimia suunniteltiin yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

Biden vierailun turvajärjestelyt sujuivat poliisin mukaan suunnitellusti, sanoi Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Patrik Karlsson MTV uutiset Liven haastattelussa

– Olemme valmistautuneet pitkään tähän, tehty hyvät suunnitelmat ja nyt oikeastaan on toteutettu niitä eikä oikeastaan minkäänlaisia yllätyksiä ole tullut ainakaan vielä.

Poliiseja näkyi runsaasti katukuvassa ja Karlsson arvioi, että Bidenin vierailua oli turvaamassa noin runsas 1 500 poliisia.

– Lisäksi täytyy muistaa, että katukuvassa näkyy runsaasti myös muun värisiä virkapukuja eli myös puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen henkilöstöä on runsaasti paikalla.

Yhdysvalloista tuli vaatimuksia turvajärjestelyjen suhteen

Yksi vaatimuksista koski maanalaisten kulkureittien sulkemista kuten kaivonkansien hitsaamista kiinni.

– Puhutaan yleisesti niin, että mikäli joku alue täytyy eristää, niin se pitää eristää sillä tavalla, että se on eristetty. Jos maan alla on tilaa ja sieltä pääsee maan tasalle, niin sehän ei ole eristetty, jos se ovi ei ole niin sanotusti kiinni, Karlsson sanoo.

Esimerkiksi kaivonkansien hitsaaminen voi suomalaisittain katsottuna vaikuttaa hieman oudolta toimenpiteeltä.

– Mutta yhdysvaltalaisten silmin, niin he näkevät maailmaa hieman erilailla kuin mitä me näemme. Heille tämä on oikeastaan ihan tavanomainen toimenpide.

– Eli turvallisuus on iso asia ja se on isossa roolissa heillä. Heillä on tietty protokolla ja sillä mennään joka kerta, Karlsson jatkoi.

Karlssonin mukaan poliisi sai ennakkotiedon vierailusta jo loppukeväästä.

Myös merialueita turvattiin ja ilmatiloja suljettiin Bidenin vierailun aikana. Koko haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat