Trumpin ja Putinin tapaamista turvaamaan on kutsuttu poliiseja kaikilta Suomen poliisilaitoksilta, vaikka vielä ei tiedetä edes kokouspaikkaa – "Ei tässä nyt hikeä pukkaa"

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta 5:04

Donald Trump ja Vladimir Putin kohtaavat Helsingissä alle kahden viikon kuluttua. Poliisin mukaan vielä ei tiedetä tarkalleen edes sitä, mihin tapaaminen sijoittuu, mutta valmistelut ovat silti hyvässä vauhdissa. Helsingin poliisi on pyytänyt muilta poliisilaitoksilta apua tapaamisen turvajärjestelyihin.

Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola on arvioinut, että Trump ja Putin saapuvat Suomeen maanantaina 16. heinäkuuta ja poistuvat vielä saman päivän aikana.

Hän ei suostu paljastamaan, millaisin resurssein valtionpäämiesten kohtaamiseen valmistaudutaan. Järjestelyt lienevät kuitenkin mittavat, sillä Helsingin poliisilaitos on tehnyt huippukokouksen tiimoilta virka-apupyynnöt jokaiselle Suomen poliisilaitokselle.

Trumpia ja Putinia saatetaan siis saapua suojelemaan Lapista saakka.

– Positiivista on se, että on paljon vapaaehtoisia, jotka ovat ilmoittaneet palaavansa lomilta tai siirtävänsä lomiaan päivällä tai parilla, Hakola kertoo.

– Edellinen vastaavan tason tapaaminen oli 21 vuotta sitten, joten ei näitä virkauralle satu välttämättä kahta saati edes yhtä kertaa. Se on varmaan yksi osatekijä, minkä vuoksi tilaisuus kiinnostaa, hän jatkaa.

Tapahtuman harvinaislaatuisuudesta ja lyhyestä varoitusajasta huolimatta se ei ole Hakolan mukaan aiheuttanut poliisissa ylimääräistä ahdistusta.

– Ei tässä nyt hikeä pukkaa. Voisi sanoa, että tämä on osin business as usual, joskaan ei nyt joka viikko aivan näin massiivisia tapahtumia ole. Peruselementit ovat samat kuin muissakin valtiovierailuissa.

Yhdysvaltojen edustajia laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntaina, ja suurin maatunnuksin koristeltu kone oli paikalla vielä maanantaina. Todennäköisin kyse on tapaamista selvittelemään saapuneesta Trumpin esikunnasta. Poliisista tätä ei ole vahvistettu.

Hakolan mukaan yhteistyötä niin Yhdysvaltojen kuin Venäjänkin kanssa on jo kuitenkin tehty.

– Yhteyksiä on otettu puolin ja toisin.  

Lue myös:

    Uusimmat