Putinin ehdokas runnottiin läpi "keinolla millä hyvänsä" – vaalivilppisyytteet kiihtyvät Pietarissa

Pöllöraati: Mitä Putinin vierailusta jäi käteen? 14:37
Pöllöraati: Mitä Putinin vierailusta jäi käteen?

Venäjän opposition mukaan vaalivilppi oli yleistä ja äänestysprosentti jäi erittäin alhaiseksi maan paikallisvaaleissa. Kerrottiin, että vaaliuurniin työnnettiin muun muassa ylimääräisiä äänestyslippuja.

Erityisen kiivaaksi vaalikamppailu vaalivilppisyytteineen kehkeytyi Pietarissa. Virallisten tulosten mukaan Pietarin kuvernööriksi eli kaupunginjohtajaksi valittiin presidentti Vladimir Putinin tukema Aleksander Beglov, joka on toiminut virkaatekevänä kuvernöörinä viime vuodesta lähtien. Beglovin ääniosuuden kerrottiin nousseen noin 65 prosenttiin.

–  Näyttää siltä, että valtarakenteen suunnitelma toteutui sellaisenaan, arvioi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi.

"Täydellinen skandaali"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pitää Pietarin kuvernöörinvaalia täydellisenä skandaalina. Hän sanoo, että Beglov on runnottu läpi vaalien ensimmäisellä kierroksella keinolla millä hyvänsä.

–  Viikko sitten Beglovin vahvin haastaja, kommunistien (Vladimir) Bortko vetäytyi vaaleista, ja ilmitulleiden tietojen mukaan se oli suoraan presidentinhallinnosta tullut määräys, Lassila kertoo.

Hänen mukaansa Pietarin vaalitulos saattaa kieliä siitä, että Kreml pystyy pitämään otteensa kuvernöörinvaaleissa. Se taas saattaa johtaa siihen, että kuvernöörien valtaa tullaan jatkossa vahvistamaan entisestään, ja hankalammin Kremlin näpeissä pysyviltä valtuustoilta viedään vähäinenkin valta pois. 

Lue myös:

    Uusimmat