Putinia vastustanut runoilija Lev Rubinstein on kuollut

Avoimesti presidentti Vladimir Putinia vastustanut moskovalainen runoilija Lev Rubinstein on menehtynyt vammoihinsa jäätyään auton alle kotikaupungissaan. 76-vuotiasta Rubinsteinia pidetiin yhtenä moskovalaisen konseptualismin perustajista. Hän oli yksi monista kulttuurihenkilöistä, jotka allekirjoittivat Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen tuomitsevan avoimen kirjeen.

– Isäni, Lev Rubinstein, kuoli tänään, hänen tyttärensä Maria kirjoitti blogissaan, uutisoi Reuters.

Rubinstein jäi auton alle Moskovassa 8. tammikuuta, ja päätyi sairaalaan vakavasti loukkaantuneena. 

Onko kyseessä puhdas venäläisen liikennekultuurin tuottama tragedia, vai tahallinen teko, ei ole selvillä. 

Viranomaiset sanovat tutkivansa tapausta. Viranomaisten mukaan autoa ajanut henkilö on kuluneen vuoden aikana syyllistynyt 19 liikennerikkomukseen. Guardianin uutisesta ei käy ilmi, millaisista rikkomuksista on ollut kyse. 

Rubinstein aiheutti harmaita hiuksia viranomaisille jo Neuvodstoliiton aikana. Venäläisintellektuellin tyyliin hän löysi runoihinsa sisältöä toimiessaan kirjastotyöntekijänä ja valtionhallinnon byrokraattina.

Rubinstein oppositiossa jo neuvostoaikana

Hän oli perustamassa moskovalaiseksi konseptualismiksi sanottua taidesuuntaa, joka halusi näyttää pitkää nenää viralliselle sosialistiselle realismille 1970- ja 80-luvuilla. 

Rubinstein pysyi oppositioasenteelleen uskollisena, vaikka hänen toimintansa nousi Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen suuremmankn yleisön tietoisuuteen.

Hän ajoi vähemmistöjen oikeuksia, ja esiintyi muun muassa Kremlin vihaaman Pussy Riot -performanssikokoonpanon kanssa samoissa kuvissa. 

Rubinstein vastusti ankarasti väkivaltaa ja arvosteli näkyvästi hallinnon harjoittamia tukahduttamistoimia ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan jo 2014 lähtien. 

Lue myös:

    Uusimmat