Putin yritti valaa venäläisiin uskoa televisiohaastattelussa – "Kaikki sujuu suunnitelmien mukaan"

Pitääkö Putinin pokka? Näin sotiminen Ukrainassa muuttaa Venäjää 9:39
Pitääkö Putinin pokka? Näin sotiminen Ukrainassa muuttaa Venäjää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Venäjän valtio-omisteisen Rossija 1 -kanavan haastattelussa, että sotilaallinen operaatio Ukrainassa on saanut positiivista vauhtia ja toivovansa lisää voittoja sotilailtaan.

Venäjä ilmoitti perjantaina, että sen joukot ovat ottaneet hallintaansa Soledarin suolakaivoskaupungin Itä-Ukrainassa. Valtaus olisi harvinainen menestysaskel Venäjälle kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen. Ukraina on kiistänyt väitteen.

– Kaikki on sujunut puolustusministeriön ja esikunnan laatimien suunnitelmien mukaisesti.

– Toivon, että sotilaamme miellyttävät meitä vielä lisää voittoisilla taisteluilla, Putin jatkoi.

Putin yrittää esittää Ukrainan sodan eksistentiaalisena taisteluna aggressiivista ja ylimielistä länttä vastaan. Hän on sanonut, että Venäjä tulee käyttämään kaikkia käytettävissä olevia keinoja suojellakseen itseään ja kansaansa kaikilta hyökkäyksiltä.

Ukraina on vannonut taistelevansa, kunnes viimeinenkin venäläinen sotilas on karkotettu maasta.

Soledaria ympäröivän alueen ukrainalaiskuvernööri sanoi lauantaina, että Ukrainan joukot taistelevat edelleen kaupungista. Ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Ukrainan joukot olisivat edelleen asemissa Soledarissa.

Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt varmistamaan Soledarin tilannetta.

"Työttömyys historiallisen alhaalla"

Vaikka länsi on asettanut ennennäkemättömiä pakotteita Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi, Venäjän talous on osoittanut joustavuutta.

Putin sanoo, että Venäjä on kääntymässä pois lännestä ja käyvänsä kauppaa Aasian suurvaltojen, kuten Kiinan ja Intian, kanssa.

– Talouden tilanne on vakaa. Paljon parempi kuin se, mitä vastustajamme osasivat ennakoivat, jopa parempi kuin mitä me itse ennustimme, Putin sanoi.

Hän jatkoi sanoen, että alhainen työttömyys on asiassa keskeinen tekijä.

– Työttömyys on historiallisen alhaalla. Inflaatio on odotettua alhaisempi, ja mikä tärkeintä, se on laskussa.

Venäjän talous supistui vuonna 2022 pakotteiden takia, mutta paljon vähemmän kuin monet ekonomistit ennustivat.

Monet alat, kuten ilmailu ja autoteollisuus, ovat ottaneet pahoja osumia pakotteiden seurauksena, mutta joidenkin taloustieteilijöiden mukaan asetuotannon kasvu on vaimentanut pakotteiden aiheuttamaa iskua.

Putinin puheesta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters. 

Lue myös:

    Uusimmat