Putin varoitti erityisesti pieniä eurooppalaisia maita vakavista seurauksista

Uhriluku kasvaa Harkovan rautakauppaiskussa – näin silminnäkijät kuvaavat tapahtumia 1:31
Video: Rautakaupasta nousi musta savupilvi: Venäjä iski tuhoisasti Harkovaan – "Puhdasta terrorismia"

Putin antoi varoituksensa päivä sen jälkeen, kun Naton pääsihteri kommentoi länsimaiden aseiden käyttämistä Venäjän alueella.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa vakavista seurauksista, jos länsimaat antavat Ukrainalle luvan käyttää niiden aseita Venäjän alueella. Erityisesti pienten ja tiheästi asuttujen eurooppalaisten maiden tulisi Putinin mukaan pitää mielessä, mitä niillä on pelissä, ennen kuin ne puhuvat Venäjälle iskemisestä.

Putinin kommentti tuli päivä sen jälkeen, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että Ukrainan länsiliittolaisten on aika miettiä uudelleen kantaansa länsiaseiden käyttämiseen varsinkin, kun Venäjä tulittaa Harkovan kaupunkia omalta puoleltaan rajaa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell yhtyi Stoltenbergin näkemykseen ja sanoi, että Ukrainalla tulisi olla oikeus käyttää länsiaseita iskuihin Venäjän puolelle puolustautuessaan hyökkäystä vastaan.

Myös presidentti Alexander Stubbin mukaan Ukraina voisi käyttää sille annettuja asejärjestelmiä Venäjän sotilaskohteita vastaan.

– Kunhan sotaa käydään kansainvälisen oikeuden mukaan ja sen puitteissa, niin en näe siinä mitään sen suurempaa ongelmaa, Stubb sanoi.

Lisäksi esimerkiksi Ruotsi on sanonut antaneensa Ukrainalle luvan iskeä Venäjän sotilaskohteisiin. Viron presidentti Alar Karis sanoi maanantaina, että pitää tätä oikeutettuna.

Myös Hollannin puolustusministeri Kajsa Ollongren sanoi, ettei Hollanti rajoita Ukrainaa. Ollongren toivoi, että myös muut maat ottaisivat saman linjan.

Putin syytti länttä

Putin totesi myös, että Venäjän viimeisimmän Ukrainan Harkovaan tehdyn hyökkäyksen syynä oli lännen provokaatio. Putin puhui asiasta Uzbekistanin-vierailunsa yhteydessä.

Putinin mukaan länsi ja etenkin Eurooppa on jättänyt huomiotta Venäjän varoitukset siitä, ettei Ukrainan pitäisi iskeä Belgorodin alueelle.

Lisäksi Putin väitti, että länsimaisia sotilasohjaajia toimii Ukrainassa palkkasotureita teeskennellen. Putinilta oli kysytty Ukrainan sotilasjohdon kommenteista, joiden mukaan ranskalaisten sotilasohjaajien lähettämisestä Ukrainaan on keskusteltu.

Lue myös:

    Uusimmat