Putin uudenvuodenpuheessaan: Venäjä ei koskaan peräänny

Putin ja Zelenskyi vannoivat taistelevansa voittoon saakka 2:04
Video: Putin ja Zelenskyi vannoivat taistelevansa voittoon saakka

Venäjän presidentti Vladimir Putin ylistää maan armeijaa ja vaatii yhtenäisyyttä uudenvuodenpuheessaan, jossa ei erikseen mainittu Ukrainaa. 

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Vladimir Putin kuitenkin osoitti kiitollisuuttaan Venäjän "sotilaalliseen erityisoperaatioon" osallistuneille sotilaille. Putin on myös aiemmin puhunut sodasta Ukrainassa "erityisoperaationa".

Hän kehui vuolaasti sotilaita ja kuvaili näiden olevan "etulinjassa taistelussa totuuden ja oikeuden puolesta".

Putin kutsui Tassin mukaan maan tulevaisuuden parhaaksi takeeksi sitä, että venäläiset ovat yhdessä.

– Me olemme yksi maa, yksi suuri perhe. Varmistamme isänmaan kehittymisen, kansalaisten hyvinvoinnin, me tulemme entistä vahvemmiksi. Olemme yhdessä, ja tämä on luotettavin tae Venäjän tulevaisuudelle, hän sanoi.

Putin kuvaili tulevaa vuotta "perheen vuodeksi".

– Olemme toistuvasti osoittaneet, että pystymme ratkaisemaan vaikeimmatkin tehtävät emmekä koskaan peräänny, koska ei ole voimaa, joka voisi jakaa meidät, Putin sanoi.

Perinne, joka tavoittaa miljoonia

Viime vuonna Putin piti uudenvuodenpuheensa Venäjän eteläisen sotilaspiirin päämajassa. Tänä vuonna Putinin puhe oli videoitu perinteisesti Kremlin taustaa vasten.

Putinin puheen formaatti pidettiin tiukasti salassa ennen tätä päivää, Tass kertoo. Kun Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovilta kysyttiin eilen perjantaina, onko Putinin uudenvuodenpuhe jo tallennettu ja mitä se käsittelee, Peskovin vastaus oli tyly:

–  Se selviää uudenvuodenaattona.

Kun häntä pyydettiin täsmentämään, mikä puheen pääaihe on, vastaus oli vielä lyhyempi.

– Uusi vuosi, hän totesi.

Presidentin uudenvuodenpuhe on Venäjällä pitkäaikainen perinne, jonka aloitti Neuvostoliiton johtaja Leonid Brezhnev. Puhe on yleensä yhteenveto kuluneen vuoden tapahtumista ja tulevan vuoden toiveista.

Puhe esitetään televisiossa juuri ennen puoltayötä kaikilla Venäjän 11 aikavyöhykkeellä, ja se tavoittaa miljoonia kotitalouksia. Osassa Venäjää vuosi on jo vaihtunut. Esimerkiksi maan itäisimpien osien aikaero Moskovaan on yhdeksän tuntia.

Lue myös:

    Uusimmat