Ukrainan rintamalinjat pysyneet lähes muuttumattomina tänä vuonna – tältä näyttää sodan tulevaisuus

Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023 2:04
Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina tänä vuonna 2023

Sodan rintamalinjat ovat pysyneet lähes muuttumattomina tänä vuonna 2023 Ukrainan kesällä aloittamasta vastahyökkäyksestä huolimatta.

Venäjän hyökkäyssota on jatkunut pian kaksi vuotta.

Hyökkäyssodan ensimmäistä vuosipäivää vietettiin Kiovassa helmikuussa. Paikalle saapui myös Ukrainan tärkein liittolainen, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on puolestaan kiertänyt vuoden aikana maailmalla varmistelemassa tukea maalleen.

Pitkään odotettu Ukrainan vastahyökkäys alkoi kesällä. Pieniä asutuskeskuksia on saatu vallatuksi, mutta muuten rintamalinjat eivät ole juuri muuttuneet.

Toisaalta ukrainalaiset ovat onnistuneet tekemään onnistuneita iskuja rintamalinjan taakse Krimille ja Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan.

Miltä näyttää ensi vuosi

Entä mitä voi odottaa ensi vuodelta?

Kansainvälisesti etsintäkuulutettu Vladimir Putin valituttaa itsensä jälleen kerran Venäjän presidentiksi, ja lännessä voimistuu keskustelu Ukrainalle annettavan aseavun jatkosta.

Esimakua on jo saatu esimerkiksi Yhdysvalloista, ja EU:n kymmenien miljardien eurojen apupaketti jämähti ainakin toistaiseksi Unkarin vastustukseen.

Venäjä katsoo ja odottaa.

Samalla Ukraina on suuntaamassa entistä päättäväisemmin kohti Natoa ja EU:ta, joka sai aikaan historiallisen päätöksen jäsenneuvottelujen aloittamisesta.

Sodan kolmas vuosi on alkamassa, eikä sen päättymisestä ole näkymää. Ukrainalaisten taistelutahto on kaikesta huolimatta pysynyt korkeana.

Lue myös:

    Uusimmat