MTV seurasi Ukrainan sotaa 19. joulukuuta

Pommit räjähtelevät ympäri kaupunkia – tuore video näyttää sodan karun todellisuuden Itä-Ukrainan Bahmutissa 2:23
Pommit räjähtelevät ympäri kaupunkia – tuore video näyttää sodan karun todellisuuden Itä-Ukrainan Bahmutissa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 19. joulukuuta.

  • Ukraina: Venäjä uhkasi ydinvoimalaa lennokilla

  • Putin: Venäjä ei suunnittele minkään maan liittämistä itseensä

  • Venäjän iskut osuivat "kriittiseen infrastruktuuriin" Kiovan alueella maanantaina

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.40: Putin antoi määräyksiä

Presidentti Vladimir Putin on määrännyt, että Venäjän tulee vahvistaa maansa rajoja.

Asiasta uutisoivat venäläiset uutistoimistot uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lisäksi hän antoi määräyksen turvallisuuspalvelulle FSB:lle valvoa joukkokokoontumisia ja varmistaa ihmisten turvallisuus Ukrainan alueilla, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä.

Näitä alueita ovat Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhja ja Herson, joista osaa Venäjä ei ole miehittänyt kokonaan.

22.10: Moldova varoittaa Venäjän mahdollisesta uudesta suurhyökkäyksestä

Moldovan turvallisuuspalvelun johtaja Alexandru Musteata varoittaa "erittäin suuresta" riskistä, että Venäjä voisi käynnistää hyökkäyksen kohti Moldovan itäosia, uutisoi The Guardian.

Kommentti seuraa ukrainalaiskomentajien lausuntoja, joiden mukaan Venäjä valmistelee uutta suurhyökkäystä ensi vuoden alussa.

Musteatan mukaan Venäjä pyrkii yhä luomaan maayhteyden Ukrainan läpi Moldovan separatistialueeseen Transnistriaan.

22.08: Putin: Venäjä ei suunnittele minkään maan liittämistä itseensä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, ettei Venäjän suunnittele minkään maan liittämistä itseensä. Hän kommentoi asiaa vierailullaan Valko-Venäjällä Minskissä. 

Valko-Venäjän poliittinen oppositio, joka on suurelta osin vangittu, ajettu maanpakoon tai hiljennetty, pelkää Venäjän liittävän Valko-Venäjän itseensä.

– Venäjällä ei ole kiinnostusta sulauttaa ketään itseensä, Putin sanoi.

19.54: Ukraina syyttää Venäjää ydinturvallisuuden vakavasta vaarantamisesta

Ukrainan atomienergian tuotannosta vastaava Energoatom syyttää Venäjää ydinturvallisuuden vakavasta vaarantamisesta.

Viraston mukaan Venäjä oli lähettänyt iranilaisvalmisteisen lennokin Mykolajivin alueella sijaitsevan ydinvoimalan lähistölle Etelä-Ukrainassa maanantain vastaisen yönä, kertoi brittilehti Guardian

Energoatom vaati kansainvälistä yhteisöä ja Kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta puuttumaan nopeasti asiaan ennen kuin tilanne kärjistyy ydinkatastrofiksi.

17.29: Putin ja Lukashenka välttelivät mainitsemasta Ukrainaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka välttivät mainitsemasta Ukrainaa julkisissa kommenteissaan Minskissä, uutisoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Putin vieraili Valko-Venäjällä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Lyhyissä kommenteissa Putin sanoi Valko-Venäjän olevan Venäjän lähin liittolainen. Putin sanoi odottavansa, että maiden välinen kauppa yltää ennätykseen tänä vuonna, ja sen arvo on noin 40 miljardia dollaria.

Lukashenka puolestaan sanoi, että huolimatta "joistain rajuista esteistä" maiden välillä, ne löytävät vastaukset kaikkiin uhkiin. Lukashenka myös toivoi, että länsi kuuntelisi "järjen ääntä", jotta dialogi turvallisuudesta voisi jatkua.

Venäjä hyökkäsi helmikuussa myös Valko-Venäjältä Ukrainaan. Valko-Venäjän joukkojen ei kuitenkaan tiedetä osallistuneen sotaan. Venäjä kuitenkin käyttää Valko-Venäjän maa-aluetta hyväkseen.

Toistaiseksi on kuitenkin arvioitu, että Valko-Venäjän joukkojen liittyminen sotaan on hyvin epätodennäköistä.

16.54: Mykolajivissa 10 lennokkia ammuttu alas

Ukraina sanoo tänään ampuneensa alas 10 iranilaista lennokkia Mykolajivin alueen yllä.

Aiemmin tänään Ukrainan asevoimat sanoi, että Venäjä ampui tänään Ukrainaan 35 lennokkia.

16.20: Presidentti Niinistö aseavusta Ukrainalle: Suomi valmistelee jo seuraavaa pakettia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi valmistelee jo seuraavaa aseapupakettia Ukrainalle. Hän kommentoi asiaa medialle Latvian Riiassa pidetyn JEF-kokouksen jälkeen.

Niinistön mukaan JEF-maiden näkemykset Ukrainan tilanteesta ovat hyvin jaettuja. Tukea Ukrainalle tulee jatkaa, kunnes Ukraina saa itselleen oikeutetun rauhan. On kuitenkin vaikea nähdä, milloin sota sillä tavoin voisi päätyä.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama puolustusyhteistyökehys, jossa on mukana Britannian ja Suomen lisäksi Hollanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro.

14.38: Venäjä on iskenyt Kiovan energiainfrastruktuuriin 

Ukrainan valtion hätäpalvelu on julkaissut videon, jolla se sanoo näkyvän Kiovan energiainfrastruktuuriin kohdistuneen hyökkäyksen seuraukset.

Videolla näkyy, kuinka palomiehet taistelevat liekkejä vastaan. Kuvista on havaittavissa sähkölaitteita.

Venäjä hyökkäsi drooneilla Kiovan infrastruktuuriin tänään. Ukraina sanoo ampuneensa alas 30 droonia. Alustavien tietojen mukaan kukaan ei ole kuollut iskuissa.

Venäjä on iskenyt Kiovan energiainfrastruktuuriin – näin tulipaloa sammutetaan 0:58

14.10: Venäjä väittää ampuneensa alas yhdysvaltalaisvalmisteisia tutkaohjuksia Etelä-Venäjällä

Venäjä väittää ampuneensa alas neljä yhdysvaltalaisvalmisteista ohjusta Ukrainaan rajoittuvalla Belgorodin alueella Etelä-Venäjällä. Venäjän puolustusministeriön mukaan kyse oli tutkien tuhoamiseen tarkoitetuista Harm-ohjuksista.

Jo syyskuussa uutisoitiin, että Yhdysvaltain lahjoittamat ohjukset oli onnistuttu integroimaan laukaistaviksi Ukrainan ilmavoimien venäläisvalmisteisista hävittäjistä. Ohjukset hakeutuvat kohteeseensa tutkasäteilyn avulla.

Ukraina ei tuoreeltaan ole kommentoinut Venäjän väitettä. Asiaa ei myöskään ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

12.49: Zelenskyi piti etäpuheen puolustushuippukokouksessa Riiassa

JEF-maiden päämieskokous on alkanut Latviassa Riiassa. Kokouksen aiheina ovat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanne. Kokoukseen on kutsuttu edustajat kaikista kymmenestä JEF-puolustusyhteistyössä mukana olevista maista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti kokouksen aluksi etänä puheen johtajille. Hänen mukaansa Ukrainan ja sen liittolaisten on huolehdittava, että Venäjä häviää sodan ja että se tapahtuu nopeasti. 

Kokousta isännöivät Latvian pääministeri Krišjānis Kariņš sekä JEF-yhteistyötä johtavan Britannian pääministeri Rishi Sunak. Suomesta kokoukseen osallistuu presidentti Sauli Niinistö

12.46: Halla-aho uskoo Lukashenkan yrittävän välttää osallistumisen sotaan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) arvioi Aljaksandr Lukashenkan pyrkivän yhä kaikin keinoin välttämään Valko-Venäjän suoran osallistumisen sotaan Ukrainassa.

Halla-ahon mukaan Lukashenka ottaisi sotaan lähdöllä valtavan riskin, koska asevoimat ovat tällä hetkellä hänen ainoa turvansa kotimaassa – eikä asevoimienkaan uskollisuus ylipäällikölleen ole välttämättä kovin syvää.

– Mutta missä määrin Lukashenka on vallassa omassa maassaan ja missä määrin hän tekee vain sitä, mitä Putin käskee, on sitten toinen kysymys – siihen on mahdotonta vastata, Halla-aho kommentoi STT:lle maanantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa Lukahsenkan myöhemmin tänään Minskissä.

12.33: Valko-Venäjä: Sotilaallisen valmiuden tarkastukset suoritettu

Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoo saaneensa päätökseen puolustusvoimiensa sotilaallisen valmiuden tarkastamisen. Tarkastus saatiin valmiiksi vain tunteja ennen Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailua Minskissä.

Viikkoja kestäneet tarkastukset ovat herättäneet Ukrainassa huolen Valko-Venäjän liittymisestä sotaan jollain tapaa.

10.13: Wagner-joukot säästävät kokeneita komentajia vankien ja värvättyjen varusmiesten kustannuksella

Wagner-joukot ovat edelleen merkittävässä roolissa taisteluissa Donetskin alueen Bakhmutin kaupungin ympärillä. Viime kuukausina Wagner on kehittänyt hyökkäystaktiikoita, joissa se on hyödyntänyt värväämiensä huonosti koulutettujen vankien suurta määrää, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Yksittäisille taistelijoille annetaan todennäköisesti älypuhelin tai tabletti, joka näyttää yksilön määritellyn etenemisakselin ja hyökkäystavoitteen.

Joukkuetasolla ja sitä korkeammilla tasoilla komentajat pysyvät todennäköisesti suojassa ja antavat käskyjä radiopuhelimilla.

Yksittäiset henkilöt ja osastot käsketään etenemään ennalta suunniteltua reittiä, usein tulituen kanssa, mutta harvemmin panssariajoneuvojen rinnalla. Wagner-taistelijoita, jotka poikkeavat hyökkäysreitiltään ilman lupaa, uhkaa teloitus.

Raa'alla taktiikalla pyritään säästämään Wagnerin harvinaisia voimavaroja, kuten kokeneita komentajia ja panssariajoneuvoja, helpommin saatavilla olevien vankien ja värvättyjen varusmiesten kustannuksella.

7.46: Venäjän iskut osuivat "kriittiseen infrastruktuuriin" Kiovan alueella

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän tekemät iskut varhain tänä aamuna osuivat "kriittiseen infrastruktuuriin" ja asuinrakennuksiin Kiovassa sekä sen lähialueilla. Viranomaisten mukaan Ukrainan ilmapuolustus ampui alas noin 15 lennokkia. 

Kiovan sotilashallinto kertoi Telegramissa yli 20 lennokin kohdistuneen kohti kaupunkia. 

Kiovan pormestarin Vitali Klitschkon mukaan ensitietojen perusteella iskuissa ei kuollut tai loukkaantunut ketään.

Reuters ei ole pystynyt tarkistamaan tietoja riippumattomasti.

6.09: Yhdeksän iranilaista lennokkia ammuttiin alas Kiovassa

Ukrainan ilmapuolustus ampui alas yhdeksän iranilaista Shahed-lennokkia varhain tänä aamuna Kiovan ilmatilassa, kertoo kaupungin sotilashallinto Telegramissa. 

– Ilmahälytys jatkuu Kiovassa, sotilashallinto kertoi.

Kiovassa kuultiin tänä aamuna useita räjähdyksiä. Ei ole kuitenkaan tiedossa, mitkä räjähdykset syntyivät alas ammutuista lennokeista ja mitkä kohteisiinsa osuneista iskuista.

Asiasta uutisoi Reuters ja STT.

5.25: Putin tapaa liittolaisensa Lukashenkan Valko-Venäjällä, turvallisuuskysymykset keskiössä 

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa tänään liittolaismaan Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukashenkan. Tapaamisen näyttämönä on Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk, jossa Putin vieraili viimeksi vuonna 2019.

Maiden kahdenvälisten asioiden lisäksi johtajat keskustelevat turvallisuuskysymyksistä Venäjän ja Valko-Venäjän lähipiirissä ja laajemmin.

Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut pian kymmenen kuukautta. Lukashenka on toistuvasti sanonut, ettei aio lähettää joukkoja Ukrainaan. Valko-Venäjä on kuitenkin sallinut venäläisjoukkojen käyttää alueitaan hyökkäyksiin Ukrainaan.

23.06: Zelenskyi: Ukraina on valmis kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt perinteisen iltapuheensa. Presidentin mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet pidettyä Bahmutin kaupungin hallussaan Venäjän tekemistä hyökkäyksistä huolimatta.

Zelenskyin mukaan Ukrainan rajojen turvaaminen on ensisijaisen tärkeää. Presidentin mukaan Ukraina on valmis kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa.

Zelenskyin mukaan riittävien ilmapuolustusjärjestelmien tuonti lännestä olisi yksi vahvimmista keinoista päättää Venäjän hyökkäys maahan.

Lue myös:

    Uusimmat