Putin: Venäjä ei suunnittele minkään maan liittämistä itseensä – Yhdysvalloista piikikäs vastaus

Vladimir Putin esiintyy hätkähdyttävällä musiikkivideolla, jolla uhkaillaan ydinaseen laukaisulla 0:18
Katso myös: Vladimir Putin esiintyy musiikkivideolla, jolla uhkaillaan ydinaseilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ylistivät maiden suhteiden hyötyjä Putinin ensimmäisellä vierailulla Minskissä sitten vuoden 2019.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Sen sijaan Ukrainassa käytävää sotaa presidentit tuskin mainitsivat.

Venäjä käytti Valko-Venäjän maaperää hyökkäyksessään Ukrainaan viime helmikuussa. Sotaretki Kiovaan kuitenkin epäonnistui ja joukot perääntyivät.

Valko-Venäjällä on tästä huolimatta ollut venäläistä ja valkovenäläistä sotilastoimintaa kuukausien ajan.

Ukrainasta vaiettiin

Ukrainan asevoimien komentaja Serhiy Nayev on arvioinut, että Minskin neuvotteluissa puhuttaisiin aggression lisäämisestä Ukrainaa vastaan ja Valko-Venäjän joukkojen laajemmasta osallistumisesta operaatioon Ukrainassa, jopa itse sotatantereella.

Tiedotustilaisuudessa yksikään puheenvuoron saanut toimittaja ei kysynyt mitään sodasta tai "erikoisoperaatiosta", kuten Venäjä sotaa kutsuu.

Sen sijaan presidentin puhuivat taloudellisesta ja puolustuksellisesta yhteistyöstä sekä eilisestä jalkapallon MM-kisojen loppuottelusta.

"Venäjällä ei ole kiinnostusta sulauttaa ketään itseensä"

Valko-Venäjän poliittinen oppositio, joka on suurelta osin vangittu, ajettu maanpakoon tai hiljennetty, pelkää Venäjän liittävän Valko-Venäjän itseensä.

– Venäjällä ei ole kiinnostusta sulauttaa ketään itseensä, Putin sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi maanantaina illalla, että Putinin lausuntoa Valko-Venäjän sulauttamisesta täytyy käsitellä "ironian huippuna", sillä Venäjä yrittää parhaillaan liittää Ukrainaa itseensä.  

Lukashenka, joka kutsui Putinia jopa isoveljekseen, ylisti puolestaan Venäjää ystävänä, joka pitää kädestä kiinni tarjoamalla Valko-Venäjälle öljyä ja maakaasua alennetuin hinnoin.

– Venäjä pärjää ilman meitä, mutta me emme ilman Venäjää, Lukashenka sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat