Putin kommentoi voitonpuheessaan Navalnyin kuolemaa ja sotaa Ukrainassa

Putin sanoi kannattaneensa Navalnyin luovuttamista ulkomaille vanginvaihdossa.

Venäjällä jatkokautensa näytösluonteisissa vaaleissa turvannut presidentti Vladimir Putin mainitsi voitonpuheessaan ensimmäistä kertaa Aleksei Navalnyin nimen oppositiopoliitikon kuoleman jälkeen.

Putinin mukaan Navalnyin kuolema oli "surullinen tapaus". Venäjän itsevaltainen johtaja sanoi kannattaneensa Navalnyin luovuttamista ulkomaille vanginvaihdossa.

– Muutamaa päivää ennen herra Navalnyin poismenoa jotkin työtovereistani kertoivat minulle, että oli olemassa suunnitelma herra Navalnyin vaihtamisesta joihinkin ihmisiin, jotka ovat vankeina länsimaissa, Putin sanoi.

– Sanoin olevani samaa mieltä, hän sanoi kommentoineensa aikeita.

Navalnyi kuoli helmikuun puolivälissä epäselvissä olosuhteissa vankileirillä Siperiassa. 47-vuotiaana kuolleen Navalnyin lähipiiri on sanonut Venäjän johdon määränneen Navalnyin murhan, ja länsimaiden johtajat ovat sanoneet Putinin olevan vastuussa Navalnyin kuolemasta.

Hiljaiset mielenosoitukset ovat värittäneet Venäjän presidentinvaalien viimeistä päivää 4:11
Katso: Hiljaiset mielenosoitukset värittivät Venäjän presidentinvaalien viimeistä päivää.

Jo ennen Navalnyin kuolemaa oppositiojohtajan nimeä kuultiin Putinin itsensä huulilta vain ani harvoin, ja edelliskerrasta on kulunut vuosia. Putin on tyypillisesti puhunut Navalnyista julkisuudessa vain kiertoilmauksilla. 

Navalnyin kuolemasta Kreml on tähän asti ollut virallisissa yhteyksissä pääosin vaiti.

Putin julistettiin ylivoimaiseksi voittajaksi

Valtiollisen VTsIOM-mielipidemittauslaitoksen mukaan Putin on saamassa 87 prosentin kannatuksen näytösluonteisissa vaaleissa.

Ovensuukyselyjen tulos julkistettiin sen jälkeen kun viimeisetkin äänestyspaikat olivat sunnuntaina sulkeutuneet Kaliningradissa maan läntisimmässä osassa.

Vaaliviranomaisia johtava Ella Pamfilova oli samoilla linjoilla ovensuukyselyjen kanssa ja kertoi Putinin saaneen 88 prosentin kannatuksen, kun vajaa neljännes äänistä oli laskettu.

Putinin mukaan viikonlopun presidentinvaalien tulos osoittaa venäläisten tuen hänen johtajuudelleen. Todellisuudessa Venäjän vaaleissa on kuitenkin kyse poliittisesta näytelmästä, sillä Putinilla ei ollut todellisia vastaehdokkaita ja käytännössä kaikki oppositiotoiminta on tukahdutettu.

Putin marssimassa ylivoimaiseen voittoon Venäjän presidentinvaaleissa – millaiset ajat Venäjällä on nyt edessä? 3:08
Katso: Putin marssi ylivoimaiseen voittoon Venäjän presidentinvaaleissa – millaiset ajat Venäjällä on nyt edessä?

Oppositio oli peräänkuuluttanut venäläisiä saapumaan äänestyspaikoille osoittamaan mieltään sunnuntaina puolenpäivän aikoihin. Putinin mukaan näillä toimilla ei ollut minkäänlaista vaikutusta.

Venäläisjohtaja kuitenkin sanoi viranomaisten ryhtyvän toimiin äänestyslipukkeitaan tärvelleitä vastaan. Putinin mukaan äänestyslipukkeensa pilanneet ihmiset on "hoideltava".

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät Navalnyin haudalla moskovalaisella hautausmaalla kukkien keskellä äänestyslippuja, joihin oli kirjoitettu oppositiopoliitikon nimi.

Äänestyksen ensimmäisinä päivinä viranomaiset ottivat kiinni ihmisiä, joiden syytettiin muun muassa kaataneen väriainetta vaaliuurniin.

Sunnuntaina eri puolilla Venäjää otettiin kansalaisjärjestö OVD-Infon mukaan kiinni ainakin 85 ihmistä.

Putin: Venäjä niskan päällä Ukrainassa

Putinin on katsottu hakevan näennäisvaaleilta paitsi veruketta vallassa pysymiselleen, myös hyväksyntää Ukrainan hyökkäyssodalle, jonka anti Venäjälle on toistaiseksi ollut laihanlainen ja hintalappu valtava. 

Puheessaan Putin sanoi, ettei hänen maatansa voida painostaa ulkomailta.

– Oli kyseessä kuka tahansa tai halusivat he kuinka paljon tahansa pelotella meitä tai nujertaa meidät, meidän tahdonvoimamme ja tietoisuutemme -- kukaan ei ole onnistunut sellaisessa kautta historian. Se ei ole toiminut nyt eikä se tule toimimaan jatkossakaan. Ei koskaan, Putin sanoi televisioidussa puheessaan.

Putin kiitti puheessaan erikseen Ukrainassa taistelevia venäläissotilaita. Hän väitti, että venäläisjoukot ovat niskan päällä Ukrainassa vallattuaan joukon kaupunkeja ja kyliä maan itäosassa.

Putin väitti myös joukoillaan olevan suuri etu taistelukentällä. Näin siitäkin huolimatta, että Ukraina on tehnyt edeltävän viikon aikana merkittäviä ilmaiskuja Venäjää vastaan.

Näytösvaalit järjestettiin myös Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla, jotka Venäjä on liittänyt laittomasti itseensä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kritisoinut Putinia diktaattoriksi, joka on humaltunut vallasta.

– Ei ole minkäänlaista pahuutta, johon hän ei turvautuisi pitkittääkseen henkilökohtaista valtaansa, Zelensky sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat