Heidi Hautala Venäjän vaaleista: "Putin voimansa tunnossa – sorto tulee varmasti etenemään"

Putin marssimassa ylivoimaiseen voittoon Venäjän presidentinvaaleissa – millaiset ajat Venäjällä on nyt edessä? 3:08
Putin marssimassa ylivoimaiseen voittoon Venäjän presidentinvaaleissa – millaiset ajat Venäjällä on nyt edessä?

Venäjän näytösluonteisissa presidentinvaaleissa Vladimir Putin on alustavien tulosten mukaan saanut liki 88 prosenttia äänistä. Kolmipäiväiset vaalit päättyivät tänään.

Europarlamentaarikko ja tunnettu "Putinin Venäjän" kriitikko Heidi Hautala (vihr.) kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että kannatusluvuissa on osittain aitoa "suuren johtajan" ihailua. 

– Mutta siellä on varmasti myös paljon sellaista, että ääniä on saatettu väärentää ja ihmisiä on viety eri puolilta – kouluista ja sairaaloista – väkisin äänestämään. ,

– Emme voi siis mitenkään ajatella, että tämä olisi jonkinlainen legitiimi vaalitulos. Onneksi lännessä ei puhutakaan vaaleista, vaan näytösluonteisesta äänestystapahtumasta, Hautala toteaa.

Vaalien äänestysvilkkaus oli 73 prosenttia, eli protestoijien lisäksi uurnilla kävi myös sankoin joukoin tavallisia äänestäjiä. Hautala arvelee, että kansaa on ajanut liikkeelle äänestämään kunnia.

– Putin on ilmoittanut, että hän pelastaa Venäjän aggressiiviselta länneltä ja Eurooppa jää tässä jalkoihin ja Yhdysvallat uhkaa Venäjää. Eli siinä on varmasti aitoa propagandaan uskomista.

Hautalalla on pitkät ja tiiviit suhteet Venäjän oppositioon. Hautala toteaa, että eurooppalaisissa maissa olevaa oppositiovoimaa pitää tukea. 

Lisäksi hän toteaa, että poliittisten vankien vapauttamista on vaadittava jatkuvasti.

– Siellä ihmisiä kidutetaan, emmekä tiedä, kuka menettää henkensä. Terveys on monelta mennyt. 

– Voimme myös saada Euroopassa olevien venäläisten oppositioihmisten kautta erittäin tarkkaa tietoa siitä, miten tämä sorto etenee. Se tulee varmasti etenemään, koska Putin on voimansa tunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat