Mainos

Katso koko nelituntinen tentti: Putin tekee vaaleissa "niinistöt" – Otti tilaisuudessa tikunnokkaan myös Trumpin vastustajat ja Ukrainan

2:07

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuosittaisen suuren lehdistötilaisuutensa.

Tilaisuus kestää yleensä useita tunteja. Tapahtuma televisioidaan suorana Venäjän television pääkanavilla. MTV Uutiset lähettää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan alkaen kello 11.

Uutistoimisto Tassin mukaan tilaisuuteen on ilmoittautunut ennätysmäärä toimittajia, yli 1 600.

Putinin kyselytilaisuus on jatkunut jo kolme ja puoli tuntia. Presidentiltä on kysytty ensi kevään vaaleista, kansainvälisistä konflikteista kuten Syyriasta ja Afganistanista, valtioidenvälisistä suhteista ja kaupasta, Venäjän taloudesta ja hallinnosta sekä urheilusta.

Presidentti muun muassa vakuutti, että ensi kesän jalkapallon maailmanmestaruuskisojen järjestelyt ovat hyvllä tolalla. Hän sanoi myös, että Venäjä kannattaa kansainvälisiä urheilujärjestöjä ja haluaa toimia niiden kanssa yhteistyössä.

3:58:15

Kello 14.48: Putin poistuu salista ja toivottaa kaikille hyvää uutta vuotta. Putinin kyselytilaisuus kesti yli kolme ja puoli tuntia.

Kello 14.21: Ksenia Sobstshak esitti kysymyksen Nalvanyin kohtelusta ja kysyi, pelkääkö Venäjän hallitus kilpailua. Putin vastasi, ettei hallitus pelkää mitään. Putin sanoi, että oppostion ehdokkaan valitseminen maaliskuun presidentinvaaleissa merkitsisi epävakautta tai jopa kaaosta Venäjälle. Putin toisti käsityksensä siitä, että maan oppositiolla ei ole ohjelmaa.

Kello 14.15: Putinilta kysytään oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelusta. Putin sanoo, että Navalnyin kaltaiset henkilöt voivat aihuettaa Venäjällä epävakautta.

Kello 14.10: Keskustelu palaa jälleen opposition asemaan Venäjällä.

Kello 13.53: Putinin mukaan Syyrian pakolaiskriisi on ratkaistava, mutta Venäjä ei voi ratkaista sitä yksin. Kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan. Putinin mukaan Yhdysvallat on jättänyt huomiotta Venäjän tiedot Syyrista Irakiin siirtyvistä taistelijoista.

Kello 13.51: Putin sanoo, että hänen tämän viikkoinen vierailunsa Syyrian oli mahdollinen siksi, että terroristit voitettiin. Putinin mukaan suurin este terrorismiongelman ratkaisemisessa on alueella vallitseva syvä eriarvoisuus.

Kello 13.49: Keskustelu siirtyy käsittelemään Syyriaa.

Kello 13.41: Putin sanoi, että Puolan olisi päästävä lento-onnettomuudesta yli, käännettävä uusi sivu ja "kasvettava aikuiseksi".

Kello 13.40: Keskustelu siirtyi Venäjän ja Puolan suhteisiin. Putinin mukaan väitteet vuonna 2010 Venäjällä tapahtuneen lento-onnettomuuden, jossa kuoli Puolan presidentti Lech Kaczynski, taustalla olevasta venäläisestä salaliitosta ovat "järjettömiä". Putin sanoi myös, että Puola on kärsinyt Venäjän-vastaisiin pakotteisiin liittymisestä.

Kello 13.31:  Putin sanoi Kiinan olevan erittäin kiinnostunut kehittämään Pohjoisen jäämeren merireittiä tavarakuljetuksissa, sillä reitti lyhentäisi matkaa Euroopasta Aasiaan huomettavasti.

Kello 13.30: Putin sanoo, että läheisemmät suhteet Venäjän ja Kiinan välillä ovat hyväksi kaikille. Putin sanoo Venäjän tukevan Kiinan mukanaoloa venäläisissä hankkeissa. Putinin mukaan Kiina säilyttää asemansa Venäjän strategisena kumppanina "riippumatta siitä, mikä ensi vuoden vaalien tulos on."

Kello 13.25: Keskustelu siirtyy Venäjän ja Kiinan suhteisiin.

Kello 13.18: Putinin mukaan venäläiset ja ukrainalaiset ovat yksi kansa. Hän sanoi kuitenkin, että on suotavaa, että Ukraina kehittyy itsenäisenä valtiona. Putin syytti kuitenkin Ukrainan hallitusta rauhanneuvotteluiden hidastamisesta ja vankienvaihdon estämisestä.

Kello 13.16: Putin sanoo, että Ukrainan hallituksen tulisi neuvotella Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa ratkaisun saamiseksi. Putin sanoo myös pelkäävänsä, että Itä-Ukrainassa saattaa tapahtua murhia, jos ukrainalaisnationalistit pääsevät siellä valtaan. Putinin mukaan Ukrainan hallitus välttelee rauhanprosessia. Putin sanoi, että Itä-Ukrainan kapinalliset ovat kykeneviä vastustamaan hyökkäystä.

Kello 13.12: Putin sanoo, että Venäjällä on aito tahto panna toimeen Minskin sopimus. Hän sanoi myös, ettei ole koskaan vastustanut Yhdysvaltojen mukanaoloa yrityksissä ratkaista Ukrainan kriisi. Putinin mukaan Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän sotilaita.

Kello 13.05: Keskustelu siirtyy Ukrainan kriisiin.

Kello 13.03: Putinin mukaan Pohjois-Koreaa vastaan tehtävän sotilaallisen iskun seuraukset olisivat "katastrofaaliset". Hän sanoi myös uskovansa, että "terve järki" voittaa Pohjois-Koreassa ja toivovansa yhteistyötä Yhdysvaltojen ja Pojois-Korean kanssa kriisin ratkaisemiseksi.

Kello 13.00: Putin sanoo, että Venäjä ei aio tunnustaa Pohjois-Koreaa ydinasevallaksi. Putinin mukaan Venäjä haluaa "rakentavaa yhteistyötä" kansainvälisissä kysymyksissä. Putinin mukaan Pohjois-Korean toiminta tulee kääntymään sitä itseään vastaan. Lisäksi Putin kritisoi Yhdysvaltoja siitä, että se asettanut Venäjän samaan ryhmään Pohjois-Korean ja Iranin kanssa.

Kello 12.55: Uutistoimisto AP:n toimittaja kysyy Putinilta Pohjois-Koreasta.

Kello 12.31: Putin sanoi, että Venäjän ja Yhdysvaltojen välille on lietsottu tietoisesti "vakoojamaniaa". Hän sanoi, että maiden suhteet tulevat lopulta palautumaan normaaleiksi. Putinin mukaan Trumpin kampanjan ja venäläisten väliset keskustelut olivat olleet "rutiininomaisia", mutta ´Trumpin vastustajat olivat vääntäneet niistä muuta.

Kello 12.22: Putin sanoo, Trumpin poliittiset vastustajat ovat keksineet väitteet kontakteista Venäjän ja Trumpin kampanjan välillä. Hän sanoi myös, että väitteitä keksineet haluavat vahingoittaa Yhdysvaltoja.

Kello 12.20: Amerikkaiskanava NBC:n toimittaja kysyy Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yhteyksistä Venäjälle. Hän sanoi myös, että väitteitä keksineet henkilöt haluavat vahingoittaa Yhdysvaltoja.

Kello 12.15: Putinin mukaan Venäjän puolustusmenot eivät haittaa maan budjettia. Putinin arvion mukaan Venäjän puolustusbudjetti on ensi vuonna noin 2800 miljardia ruplaa. Putin arvioi, että Yhdysvaltain puolustusmenot ovat Venäjää suuremmat. Putin sanoi myös, että Venäjä ei poistu aserajoitus sopimuksista kuten START III:sta mutta aikoo kutenkin kehittää omia maa- ja merivoimiaan.

Kello 12.00: Keskustelu siirtyy ulkopolitiikkaan. Putin sanoo, että Venäjä ei aio olla mukana asevarustelukilvassa ja että Venäjä ei aio lähteä ohjussopimuksesta.

Kello 11.41: Putin kehuu Venäjän talouslukuja. Hän sanoo, että bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,6 % ja että autoteollisuuden, kevyen teollisuuden ja maatalouden odotetaan kasvavan hyvin. Putin sanoo, että taloutta on haitannut energian hintojen nopea lasku ja länsimaiden "niin kutsutut pakotteet", joilla on hänen mukaansa ollut odotettua vähemmän vaikutusta Venäjän talouteen. 

Kello 11.34: Putin sanoi, että Venäjän oppositiolta puuttuu vahva vastaehdokas ja että se pitää paljon melua, mutta sillä on vain vähän annettavaa Venäjälle. Hän sanoi, että opposition pitäisi esittää todellinen poliittinen ohjelma, johon Venäjän kansa voisi uskoa.

Kello 11.30: Putin sanoo, että lähtee presidentinvaaleihin sitoutumattomana ehdokkaana ja toivoo tukea myös muilta puolueilta kuin maan valtapuolueelta Yhtenäiseltä Venäjältä.

Kello 11.21: Putinilta kysytään Venäjän poliittisesta järjestelmästä. Presidentti sanoo, että järjestelmän tulisi olla kilpailullinen. Kysyttäessä, että miksi hänellä ei ole kilpailijoita, Putin kääntään puheen talouden myönteiseen kehitykseen.

Kello 11.14: Putinin mukaan Venäjän tärkeimmät kysymykset tällä hetkellä ovat terveydenhuolto, koulutus ja infrastruktuuri.

Kello 11.08: Presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov avaa tilaisuuden.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.