Mainos

Purjehtija voi välttyä veneverolta Ahvenanmaalla – "Rekisteri on ongelma Suomessa"

Rekisteröityjä veneitä on tarkoitus ryhtyä verottamaan ensi vuonna. Nykymuotoinen venerekisteri Ahvenanmaalla kuitenkin lupailee monelle purjehtijalle verolta välttymistä.

Uudella vuosittaisella veneitä ja muun muassa kevyitä moottoriajoneuvoja koskevalla verolla hallitus tavoittelee 50:tä miljoonaa euroa valtion kirstuun. Verotus voi alkaa aikaisintaan ensi vuonna, mutta moni yksityiskohta on vielä tarkentamatta.

Verotusta on valmistellut valtiovarainministeriö. Sekä ministeriön neuvottelevan virkamiehen Markus Teräväisen että hallitusneuvos Merja Sandellin mukaan Ahvenanmaan venerekisteri on ongelma. Rekisteri ei vastaa Trafin Manner-Suomessa ylläpitämää rekisteriä.

– Veroa ei voida periä eri perustein eri osissa Suomea, Teräväinen sanoo.

Manner-Suomessa kaikki 5,5 metriä ja sitä pidemmät veneet täytyy rekisteröidä, mutta Ahvenanmaalla rajaa menee 24 metrissä. Lisäksi Ahvenanmaalla ei tarvitse rekisteröidä sisämoottorillisia veneitä 50 hevosvoimaan asti. 

Ahvenanmaan rekisteri verotuksen pohjaksi? 

Yksi keino ratkaista ongelma on laittaa uusiksi Ahvenanmaan rekisteröintivaatimukset. Yksinkertaisempi keino olisi esimerkiksi verottaa Manner-Suomessa vain niitä veneitä, jotka täyttävät nykyiset rekisteröintivaatimukset Ahvenanmaalla.

– Seuraavaksi täytyy päättää, mitä veneitä verotetaan. Sen jälkeen luomme lakiehdotuksen, Teräväinen sanoo.

Paraisissa toimivan purjehdusyhdistyksen kommodori Gunnar Laurén pitää hyvänä ajatusta, jossa Ahvenanmaan rekisteriä pidettäisiin verotuksen lähtökohtana.

– Pien- ja purjehdusveneet eivät kuormita ympäristöä niin paljon, hän sanoo.

Laurén kuitenkin toivoo, että hallitus luopuisi veneiden verotuksesta.

– Kaikissa veneissä on jo arvonlisävero ja polttoainetta verotetaan raskaasti, Laurén sanoo.

Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju sanoo, ettei venerekisteri ole vedenpitävä.

– Rekisterissä on tuhansittain veneitä, jotka ovat romuna tai vaihtaneet omistajaa kauan sitten. On riski, että vero koetaan epäoikeudenmukaisena, ja että se tuottaa enemmän työtä kuin hyötyä, Huju sanoo.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.