Mainos

Veneveron valmistelu pahasti kesken - "Ei selvää koskeeko purjeveneitä"

Valmisteilla olevan uuden veneveron yksityiskohdista ei vielä ole selvyyttä. Hallitus päätti ensi vuoden talousarvioesityksessään, että rekisteröidyille veneille otetaan käyttöön vuosittain vero.

Hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöistä sanoo, että lähtökohtana on, että muut kuin rekisterissä olevat veneet säästyisivät verolta. Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen, minkä kokoiset veneet verotuksen piiriin joutuvat.

– Ymmärtäisin, että verotus koskisi vähempää määrää (veneitä) kuin mitä rekisteröintivelvoitteen piirissä on, Sandell sanoo.

Rekisteröityjä veneitä on tällä hetkellä noin parisataatuhatta. Kaikki veneet, jotka ovat joko vähintään 5,5 metriä pitkiä tai joiden moottoreiden teho on 20,4 hevosvoimaa tai enemmän, täytyy rekisteröidä.

Purjeveneet ovat usein rekistereissä, koska iso osa niistä on yli 5,5 metriä pitkiä. Toisaalta purjeveneissä on harvoin isoja moottoreita.

Sandellin mukaan on mahdollista, että purjeveneet jätetään verotuksen ulkopuolelle, jos vero määritellään esimerkiksi saastuttavuuden mukaan.

– Sitä täytyy nyt vielä selvittää, moottoritehosta on nyt puhuttu, mutta ei ole varmaa, koskeeko uusi vero esimerkiksi purjeveneitä, Sandell sanoo.

Vain veron suuruusluokasta on saatu poliittinen sopu.

– Poliittinen tahto on se, että vero nousisi moottoritehon mukaan ja suuruusluokka olisi 100:sta noin 300 euroon vuodessa.

Oman ongelmansa tuo keskenään erilaiset rekisteröintivaatimukset Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla vasta teholtaan yli 50 hevosvoimaa ylittävät veneet tulee rekisteröidä, joten Sandellin mukaan esimerkiksi purjeveneet yleisesti ottaen välttäisivät verot, sillä niissä ei ole niin isoa moottoria.

Veneitä ja muun muassa kevyitä moottoriajoneuvoja koskevalla verolla hallitus tavoittelee 50:tä miljoonaa euroa valtion kirstuun.  

1:41

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja