Pureskeletko kynsiäsi? Et enää tämän jutun luettuasi

Buzzfeed-sivusto listasi kynsien pureskelemisen ällöttävimmät seuraukset. Älä enää sorru – pelottele itsesi tällä listauksella!

 1. Kynsien alla kasvaa paitsi bakteereja, myös sientä ja hiivaa.
 2. Kun puret kynsiäsi, viet bakteerit suuhusi. Vuoden 2007 selvityksessä havaittiin, että pureminen kuljettaa bakteereja suuhun. 76 prosentilta kynsiään pureskelevista henkilöistä löytyi runsaasti esimerkiksi ripulia ja oksennusta aiheuttavia bakteereja. Henkilöillä, jotka eivät purreet kynsiään, prosenttiluku oli 26.
 3. Kun puret kynsiäsi, suuhun siis pääsee bakteereja, jotka eivät sinne kuulu. Ne aiheuttavat myös pahanhajuista hengitystä.
 4. Onko sinulla kynsilakkaa? Se saattaa sisältää formaldehydiä. Et todellakaan halua sitä suuhusi.
 5. Jos nypit ja raastat kynsiä ja niitä ympäröivää ihoa, bakteereja pääsee myös ihoon. Jos esimerkiksi Staphylococcus aureus -niminen bakteeri pääsee rikkoutuneelle iholle, seurauksena voi olla mätivä haava.
 6. Oletko hermostunut? Moni puree kynsiään stressaantuneena. Tohtori Adam Robertsin mukaan kynsien pureminen voi olla merkki stressistä. Stressi puolestaan voi johtaa siihen, että puret hampaitasi yhteen nukkuessasi. Tämä kuluttaa hampaita.
 7. Onko sinulla hammasraudat? Älä pilaa hampaitasi puremalla kynsiäsi! Bristolin yliopistossa luennoivan tohtorin mukaan kynsien pureskeleminen voi rikkoa hammasraudat tai jopa pilata hampaiden juuret.
 8. Kynsien pureminen pilaa myös ikenet. Tohtori Carlene B. Krejci paljasti Buzzfeed-sivustolle ällöttävimmän tarinansa: turvonneista ikenistä kärsineen lapsen hampaan alta löytyi kuusi kynnenpalaa!
 9. Viimeinen varoitus tulee tässä: jos puret kynsiä tarpeeksi pitkälle ja nakerrat sormen päällä sijaitsevaa kynttä, kynsi voi vaurioitua niin, ettei se kasva takaisin. Koskaan.

Lähde: Buzzfeed.com

Lue myös:

  Uusimmat